Про це заявив Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман під час зустрічі з журналістами 

2015 рік можна було б назвати роком фундаменту. І Український парламент допоміг створити надійний фундамент, який при розумному управлінні може стати основою для побудови якіснішого життя людей. На цьому наголосив на вчорашній підсумковій прес-конференції Голова Верховної Ради Володимир Гройсман. І таким фундаментом, за словами глави парламенту, можна вважати законодавчу базу, яку ухвалено за нинішній рік, — передусім у питаннях децентралізації, деолігархізації, безвізового режиму, боротьби з корупцією тощо. Нині, за його словами, треба зробити так, щоб «під корупціонерами горіла земля». А органи, які борються з корупцією, нині мають «піднести сірник».

Пріоритети на майбутнє

Голова Верховної Ради окреслив декілька основних пріоритетів у роботі парламенту та в державі загалом на наступний 2016 рік.

Пріоритетом № 1 В. Гройсман назвав питання відродження національної економіки. «Якщо допустити, що економіка і далі залишатиметься у стагнації, всі проблеми загострюватимуться, — зазначив керівник парламенту. — Не використовувати економічний потенціал країни буде великим злочином перед власним народом». Відродження економіки, наголосив глава парламенту, — це створення нових виробництв, збільшення ролі малого і середнього бізнесу, створення нових робочих місць із урахуванням відкриття нових зовнішніх ринків, які виникнуть у зв’язку з євроінтеграцією та зоною вільної торгівлі з ЄС.

До того ж В. Гройсман звернув увагу на те, що український парламент уже зробив перші кроки до того, щоб використовувати економічний потенціал нашої держави — зокрема, зменшення єдиного соціального внеску є одним із механізмів виведення зарплати із тіні. Глава парламенту закликав усіх роботодавців підняти зарплати своїм працівникам.

«Нам потрібно все зробити для того, щоб національна економіка показала зростання, у т. ч. і через підтримку українського експорту, — сказав В. Гройсман. — А парламент, у свою чергу, робитиме все для зростання економічного потенціалу».

Ще одним важливим пріоритетом Голова Верховної Ради назвав боротьбу з корупцією. В. Гройсман наголосив, що фундамент для цього створено, парламент сприятиме структурам, які боротимуться з корупцією, водночас мають бути прозорими всі державні видатки на боротьбу з корупцією. Десятки мільярдів економії також може дати ухвалення законів про державні закупівлі.

Ще однією ключовою реформою та пріоритетом В. Гройсман виокремив децентралізацію. Глава парламенту окреслив очевидні успіхи в цьому напрямі — зокрема, щодо фінансової децентралізації, передачі адміністративних послуг і дозвільних процедур на місця, створення дієвих механізмів об’єднання територіальних громад.

Голова Верховної Ради підкреслив, що з нового року 159 об’єднаних громад отримають додатковий мільярд гривень на вирішення своїх нагальних потреб. В. Гройсман закликав селян і керівників сільрад до максимальної відповідальності, віддачі та ефективної реалізації додатково отриманих коштів: «Настав той час, коли ви отримаєте ресурси для вирішення нагальних проблем вашого села, — сказав керівник парламенту. — У 2014 році сільрада отримувала лише 6 гривень із гектара землі до свого бюджету, то сьогодні з кожного гектара землі буде зараховано до сільського бюджету не менш як 200 гривень. Якщо село володіє тисячею гектарів землі, то це означає, що село отримає як мінімум 200 тисяч гривень до сільського бюджету».

Володимир Гройсман заявив, що зміни до Конституції в частині децентралізації мають бути розглянуті парламентом до кінця поточної сесії і запевнив, що консультації між політичними силами триватимуть. «Це персональна відповідальність депутатів, — підкреслив керівник парламенту. — Я вірю в те, що політики знайдуть у собі сили виконати очікування народу, а абсолютна більшість українців підтримує децентралізацію».

Ще одними пріоритетами у розвитку держави глава парламенту назвав реформу охорони здоров’я та освіти. В. Гройсман відзначив, що медична сфера нині перебуває у вкрай важкому, якщо не коматозному стані, й потрібно її негайно виводити із такого стану. «Питання № 1 — створити якісну систему охорони здоров’я, робити інвестиції у здоров’я українців», — підкреслив Голова Верховної Ради.

Водночас, зауважив В. Гройсман, необхідно врешті-решт прийняти базовий закон про освіту. Коментуючи передання фінансування профтехосвіти місцевим бюджетам, глава парламенту підкреслив, що завдання місцевих органів влади — відповідально підійти до формування професійно-технічної освіти, створення якісного замовлення на виробничі спеціальності, змінити систему підготовки кадрів із урахуванням потреб кожного регіону. «Передача фінансування на місцевий рівень має потягнути за собою і відповідальність за цей рівень освіти», — сказав В. Гройсман.

Ще один пріоритет, за словами Голови Верховної Ради, — якість і ефективність державного управління. В. Гройсман вважає неприпустимим, коли при владі дилетанти. «Це можливо порівняти зі шкодою по відношенню до української держави та народу, — сказав він. — Маємо створити систему, яка дозволить професійним людям працювати у владі». Глава парламенту висловив сподівання, що після ухвалення нового закону про державну службу виникне «нова якість влади».

В. Гройсман також повідомив, що до кінця січня буде вироблено комплексне бачення реформи українського парламенту і на початку березня буде презентовано спільно з європейськими партнерами (нині у парламенті працює місія Європарламенту на чолі з Петом Коксом) концепцію реформи Верховної Ради.

Прогноз Володимира Гройсмана на наступний рік оптимістичний. Він висловив сподівання, що найгірші часи вже позаду, а попереду — позитивні зміни. «Україна змінюватиметься у кращий рік», — запевнив Голова Верховної Ради і закликав у 2016 році бути єдиними, максимально працьовитими і націленими на позитивний результат.

Держбюджет-2016 доопрацьовуватимуть

Для продовження роботи над Державним бюджетом України на 2016 рік у Верховній Раді буде створено спільну робочу групу з представників парламенту, уряду та адміністрації Президента, повідомив Володимир Гройсман.

Глава парламенту наголосив на потребі максимально об’єднати зусилля в доопрацюванні головного фінансового документа держави.

Дочасних виборів не буде

Відповідаючи на запитання журналістів, В. Гройсман також зробив декілька політичних заяв. Зокрема, він висловив сподівання, що парламент проголосує за зміни у складі ЦВК до кінця сесії й напрацює Виборчий кодекс.

Щодо можливості переформатування парламентської коаліції, Голова Верховної Ради відзначив, що нині стоїмо на порозі необхідності прийняття рішення про переформатування уряду, оскільки до багатьох міністрів є питання щодо ефективності їх роботи.

Водночас В. Гройсман підкреслив, що коаліція у парламенті — діюча, що засвідчили останні голосування, в тому числі й за зміни до Податкового кодексу та закону про Держбюджет-2016. Глава парламенту не виключає, що може виникнути питання і приєднання інших політичних сил у парламенті до участі в коаліції, у тому числі й повернення до коаліції фракції Радикальної партії.

Глава парламенту вкотре наголосив на потребі віднайти компроміс між політичними силами, представленими у Верховній Раді, у питанні остаточного голосування за зміни до Конституції в частині децентралізації. «Це відновлення історичної справедливості, це деузурпація влади, це точка, яка розмежує нас від радянського минулого», — сказав В. Гройсман. І додав: «Якщо не буде системних змін, то час од часу матимемо дедалі глибші кризи у різних сферах». Голова Верховної Ради закликав політичні сили проявити політичну волю і зробити цей крок — ухвалити зміни до Конституції в частині децентралізації, підкресливши, що неухвалення такого рішення призведе до того, що конституційну реформу доведеться відкласти і не на один рік. «Тому діалог між політичними силами буде продовжено», — запевнив В. Гройсман.

Голова Верховної Ради також повідомив, що виконає очікування країни і підпише бюджет на 2016 рік до кінця року.

Серед інших актуальних питань, які вирішуватиме парламент наступного року, В. Гройсман окреслив питання про особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, скасування депутатської недоторканності. При цьому він висловився за те, що депутатська недоторканність має бути цілком знята у частині кримінальних злочинів і правопорушень. А ось щодо політичної позиції — виступів депутатів, їхніх поглядів — недоторканність має залишитися.

Глава парламенту привітав із прийдешніми Новим Роком та Різдвом, побажав всіляких гараздів.

Факт

У 2014 році сільрада отримувала лише 6 гривень із гектара землі до свого бюджету, а сьогодні з кожного гектара землі буде зараховано до сільського бюджету не менш як 200 гривень. Якщо село володіє тисячею гектарів землі, то це означає, що село отримає як мінімум 200 тисяч гривень до сільського бюджету.

Дослівно

Голова Верховної Ради України Володимир ГРОЙСМАН:

— Важливо не просто розробити економічні плани, а щоб люди зрозуміли, яким буде 2016 рік.

Перспектива

До кінця січня буде вироблено комплексне бачення реформи українського парламенту, і на початку березня презентовано спільно з європейськими партнерами концепцію реформи Верховної Ради.

 

 

 

 

Фото на згадку.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.