Кошти, надані Україні Японією в рамках Кіотського протоколу, розкрадають через корупційні схеми. Про це під час прес-конференції заявив позафракційний народний депутат Юрій Дерев’янко.


Він повідомив, що 18 грудня цього року держпідприємство «Українські екологічні інвестиції» оприлюднило пропозиції за відкритими торгами стосовно капітального ремонту світильників у великій кількості населених пунктів у рамках реалізації проектів Кіотського протоколу. Очікувана вартість предмета закупівлі становила майже мільярд гривень.


Головна несподіванка, за його словами, те, що із 106 претендентів переможцем стало маловідоме ТОВ «Агротехбуд». Директором та власником цієї компанії є особа, яка притягалась до відповідальності за хуліганство в стані алкогольного сп’яніння, а кілька місяців тому прописалась в окупованому Донецьку. Саме це підприємство отримало півмільярда гривень. До того ж, підкреслив парламентарій, сума пропозицій ТОВ «Агротехбуд» за багатьма оголошеннями була значно вища від інших. Приміром, у м. Ізмаїл Одеської області сума пропозицій переможця ТОВ «Агротехбуд» становила понад 56 мільйонів гривень, коли в інших учасників вона була на декілька десятків мільйонів гривень нижчою.


«Ці тендери заблоковані ухвалою Господарського суду Києва від 16 грудня цього року. Але посадові особи Міністерства екології та природних ресурсів і ДП «Укрекоінвест» продовжують процедуру торгів, незважаючи на жодні перешкоди», — зазначив народний обранець.


Водночас, за словами Юрія Дерев`янка, Антимонопольний комітет зволікає з розглядом численних скарг інших учасників тендера.


Парламентарій зауважив, що, відповідно до законодавства Японії, півтора мільярда гривень мають бути використані до кінця березня 2016 року. У іншому випадку — будуть повернуті Японії.


Тому Юрій Дерев’янко вимагає від Національного антикорупційного бюро провести розслідування за фактом зловживань стосовно невикористання коштів Кіотського протоколу та бездіяльності урядовців. А також перевірити службовців ДП «Укрекоінвест» та Міністерства екології та природних ресурсів, яким чином фіктивна фірма отримала півмільярда гривень.


Крім того, від Антимонопольного комітету народний депутат вимагає провести розслідування щодо можливих злочинів, пов’язаних з проведеними тендерами, та негайно розглянути скарги учасників торгів.