1 січня головування в ОБСЄ у Сербії переймає ФРН. Нині у Європі — напруженість, якої давно не було, в тому числі й у зв’язку зі збройним конфліктом на Донбасі. Сприяти її зменшенню — одне із завдань ОБСЄ, без якої не обійтися, коли йдеться про збереження миру. А те, що нині саме ФРН — країна зі значним політичним впливом — головуватиме в ОБСЄ, дає надію на позитивні зрушення в урегулюванні конфлікту на сході України.

 

Спеціальним уповноваженим уряду ФРН з питань головування Німеччини в ОБСЄ в 2016 році призначено члена комітету із закордонних справ Бундестагу Гернота Ерлера.

Це призначення — очікуване й логічне: Ерлер досі був уповноваженим уряду ФРН зі співробітництва з РФ, країнами Центральної Азії і «Східного партнерства».


У численних інтерв’ю Гернот Ерлер, якого журналісти називають архітектором європейської системи безпеки, бо він неодноразово пропонував реформувати ОБСЄ, заявляв, що вирішення конфлікту на сході України буде одним із основних питань, якими Німеччина має намір опікуватися як голова ОБСЄ — з метою досягнення там міцного миру.


Ерлер переконаний, що це можливо лише через неухильне виконання Мінських домовленостей, які мали бути реалізовані до кінця року, й чого не сталося. На його погляд, відповідальність за це здебільшого несе Україна. Хоч деякі пункти домовленостей не виконує також і Росія. Він також хоч і вважає, що Мінським угодам немає альтернативи, але й відзначає, що вони не є «мирним рішенням для усієї України».


Гернот Ерлер зазначає, що в України є всі шанси стати сильним партнером ЄС — за умови реалізації глибоких реформ. Водночас він підкреслює, що ЄС має відновити діалог з РФ: «Наш підхід у ролі голови ОБСЄ у 2016 році — вести діалог з Росією. Ми поставили перед собою таку мету, і для України це важливо, щоб ми були успішними. Без розрядки напруженості між нами не буде хорошого майбутнього ні в економіці, ні в політиці».

Берлін.