Президент Польщі підписав зміни до закону про Конституційний суд. На думку глави держави, вони «сприятимуть зміцненню позиції КС». 

 

Цьому, на його думку, мають сприяти такі нововведення: КС зможе виносити рішення у складі щонайменше 13 із 15 суддів (нині повним складом вважалося щонайменше 9 суддів). Ухвали повного складу вважатимуться дійсними за умови підтримки їх більшістю 2/3 голосів, тоді як раніше достатньо було звичайної більшості. Дисциплінарне провадження щодо суддів КС може бути порушено також за поданням президента і міністра юстиції.

Натомість для позбавлення судді мандата не достатньо рішення Загальних зборів суддів КС — це віднесено до виключної юрисдикції Сейму. Нова редакція закону одразу ж була опублікована в офіційному віснику, а це означає, що він набув чинності негайно, без можливості його оскарження у КС.


Парламентська опозиція розкритикувала закон і висловила жаль, що «президент став виконавцем волі парламентської більшості», та заявила, що, з правової точки зору, КС може працювати так, як раніше, оскільки є єдиним органом у Польщі, який «у випадку неконституційності закону не зобов’язаний його виконувати». Головна опозиційна партія Громадянська платформа звернулась до КС з поданням про визнання змін до цього закону неконституційними.


У Національній раді судочинства (відповідник нашої Вищої ради юстиції), яка закликала главу держави перед підписанням скерувати закон до КС, вважають, що «президентський підпис не вирішив суперечки навколо КС, а лише спричинив її продовження та загострення».


Як писав «Голос України», суть конфлікту в тому, що нова влада Польщі намагається провести у Конституційний суд своїх кандидатів. На думку польських експертів, у такий спосіб влада партії «Право і справедливість» буде абсолютною, адже Конституційний суд — це останній бастіон, який може заблокувати введення в дію законопроектів, схвалених більшістю. Решта найважливіших державних інституцій — таких як президент, уряд та парламент — фактично в руках ПіС.


Варшава.