Міністри закордонних справ Японії та Південної Кореї домовилися врегулювати одне з найболючіших питань у відносинах двох країн після Другої світової війни — так зване питання «жінок для втіхи». Японія принесла вибачення Південній Кореї та всім жінкам, які в роки Другої світової війни були примусово відправлені в сексуальне рабство. Від імені уряду своєї країни і прем’єр-міністра Шіндзо Абе глава зовнішньополітичного відомства Японії Фуміо Кішіда висловив «щирі вибачення та розкаяння перед всіма жінками, які перенесли незмірні та болючі переживання і страждали від невиліковних фізичних та психологічних ран як «жінки для втіхи».

 

Фуміо Кішіда та його колега Юн Бьон Се заявили за підсумками переговорів у Сеулі, що питання про корейських жінок, які постраждали від японського колоніалізму, таким чином, вирішено остаточно. Відтепер уряди Республіки Корея та Японії «будуть утримуватися від взаємного осуду та критики з цього питання у міжнародному співтоваристві, включно з ООН».


Імпульс позитивним переговорам щодо проблеми «жінок для втіхи» було надано 2 листопада під час зустрічі Шіндзо Абе та президента Республіки Корея Пак Кин Хе, що відбувалася в рамках саміту лідерів трьох країн — Південної Кореї, Китаю та Японії. Сторони домовилися активізувати пошук виходу із ситуації, що склалася у відносинах двох країн. Це непросте завдання, яке десятки років було каменем спотикання на шляху взаєморозуміння, поклали на міністрів закордонних справ Південної Кореї та Японії. І вони з ним впоралися. Прем’єр-міністр Японії Шіндзо Абе уже заявив, що у відносинах двох країн почалася «нова ера».


За офіційними даними корейської влади, під час Другої світової війни майже 200 тисяч жінок, переважно кореянок, але також представниць Китаю, В’єтнаму, М’янми, Таїланду, Філіппін та Індонезії було перетворено на секс-рабинь для японських солдатів. Сьогодні у Південній Кореї живими з них залишилося тільки 46 жінок, вік кожної сягає 90 років.


Під час переговорів міністрів закордонних справ Південної Кореї та Японії було домовлено, що уряд Республіки Корея створить фонд, до якого Японія внесе 1 мільярд японських єн (8,3 млн. доларів), що їх буде використано на допомогу постраждалим.


Порозуміння між двома країнами щодо проблеми «жінок для втіхи» схвально зустрінуто у світі. Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун висловив сподівання на те, що домовленості сприятимуть поліпшенню двосторонніх відносин Японії та Південної Кореї, а також наголосив на важливості для країн, зокрема Північно-Східної Азії, «будувати перспективне партнерство, ґрунтуючись на сприйнятті історії».


«Кроком на шляху примирення та згоди» назвали домовленості в Сеулі й у США. Про це йдеться у заяві помічника президента США з національної безпеки Сюзан Райс. За її словами, Вашингтон «вітає мужність та передбачуваність, виявлені лідерами Південної Кореї та Японії».


Токіо.