В Україні потрібно створити єдину систему охорони здоров’я. Про це під час брифінгу заявила голова Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець.

 

Бо, наприклад, сьогодні військова медицина перебуває в шести вертикалях підпорядкування — Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки України, Держприкордонслужби, Міноборони, Нацгвардії та Державної служби з надзвичайних ситуацій. «У перші дні війни, коли поранення отримував військовий з одного підрозділу, а госпіталь і транспорт підпорядковувалися іншим, то виникали постійні проблеми з відсутністю комунікацій між цими службами. На початку війни зробити це було неможливо, оскільки бюджети всіх організацій уже затвердили. Тому ми зробили крок, який дав змогу вирішити тактичні питання оптимізації надання допомоги всім пораненим», — розповіла парламентарій та наголосила, що головна мета — створити в перспективі єдину систему охорони здоров’я в Україні.


Голова комітету також повідомила, що Військово-цивільний координаційний штаб медичної допомоги вже провів аналіз потреб та резервів препаратів крові в зоні АТО, розробив та запровадив механізми екстреного поповнення витрат. Зокрема, укладено угоду з Укрзалізницею про безплатне доправлення медикаментів швидкісними поїздами на передову та створено резерви препаратів крові тривалого зберігання в обсязі плюс 30 відсотків від щоденної потреби.


Крім того, Асоціація стоматологів України та Центральна стоматологічна поліклініка Міноборони реалізовують партнерський проект «Санація», за яким уже створено 14 стоматологічних кабінетів на полігонах та в зоні АТО. Необхідну допомогу отримали вже понад 10 тисяч військовослужбовців.


Ольга Богомолець також нагадала, що Кабінет Міністрів ухвалив постанову про створення тимчасових функціональних об’єднань закладів охорони здоров’я адміністративно-територіальних одиниць. «Тепер на базі цивільної лікарні можуть працювати військові шпиталі. Це ізраїльсько-швейцарська модель, яку ми розвиватимемо в Україні. Кожна цивільна лікарня матиме достатню кількість устаткування та знань для надання допомоги у разі, наприклад, терористичного акту чи великої кількості поранених під час воєнних дій. Для цього медичні заклади повинні вміти працювати в іншому режимі, мати чітке розуміння, який штатний розклад має бути на випадок підвищеного навантаження», — наголосила парламентарій.


Заступник міністра оборони, голова Військово-цивільного координаційного штабу медичної допомоги Юрій Гуляєв також повідомив, що ухвалено рішення про запровадження стандартів НАТО з медичної евакуації. Відповідні норми, сподівається він, буде введено в дію уже на початку року.