Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк переконаний, що 2016-й має стати роком справжньої європейської інтеграції та поступу до найбільшого європейського ринку. «1 січня цього року набула чинності Угода про зону вільної торгівлі між Україною і Європейським Союзом. Це саме та угода, за яку мільйони українців боролися на Майдані. Це саме та перспектива для української економіки стати конкурентною, сильною, взірцевою і тією економікою, яка залучає інвестиції з Європейського Союзу, яка створює нові робочі місця, яка торгує вільно з Європою і яка дає можливість українському бізнесу розвиватися і йти вперед», — сказав глава уряду в недільному зверненні до українців.

 

За словами прем’єра, саме тому російський режим робив усе, щоб Україна не стала частиною європейського простору та щоб не повернулася у свою історичну європейську сім’ю. Проте Україна вистояла під цим тиском, і з 1 січня Угода про зону вільної торгівлі, яка означає безмитний продаж українських товарів в Європі та європейських товарів в Україні, набула чинності.

«У зв’язку з набуттям чинності Угоди про зону вільної торгівлі з ЄС Російська Федерація, як і очікувалося, ввела торговельне ембарго проти України і незаконно вийшла із зони вільної торгівлі. Наша відповідь наступна: Україна виходить із зони вільної торгівлі з Російською Федерацією, піднімає мита на всі російські товари та вводить торговельне ембарго на продовольчі товари, виготовлені в Російській Федерації, а також на товари машинобудування і вагонобудування. Ми діємо дзеркально. Не ми почали цю війну, але агресор буде покараний», — наголосив А. Яценюк.

Також прем’єр нагадав, що наприкінці минулого року Єврокомісія чітко засвідчила, що наша держава виконала всі критерії для запровадження безвізового режиму між Україною та Європейським Союзом. Тож найближчим часом, окрім вільного руху товарів, очікується запровадження вільного руху українців європейськими країнами. «Зараз європейські громадяни легко перетинають без віз український кордон. Ми очікуємо на фінальне рішення Європейського Союзу щодо надання безвізового режиму для громадян України, тому що ми є учасниками одного великого європейського простору», — сказав він та підкреслив, що європейська інтеграція — це не тільки спільна економіка та вільний перетин наших кордонів, але насамперед спільна ментальність, спільна свідомість, спільна культура і спільна освіта. Саме тому минулого року Україна приєдналася до європейських програм «Креативна Європа» та «Горизонт-2020», участь в яких дозволить вітчизняним митцям та науковцям отримувати з Європейського Союзу фінансові ресурси для розвитку своїх галузей.

«Що таке європейська інтеграція для України та який взірець взято», — запитав прем’єр та висловив думку, що найкращим прикладом є сусідня Польща: «14 років Польща проводила складні реформи. Такі само реформи, які ми провели за останні 22 місяці. І внаслідок цих реформ Польща не просто стала членом Європейського Союзу — Польща стала одним з найсильніших членів Європейського Союзу з розвинутою економікою». Відтак він висловив переконання, що хоч попереду ще дуже багато складної роботи, але завдяки спільній праці уряду, парламенту та всієї української нації, ми цей шлях здолаємо.