Двоє на інвалідних візках в одній квартирі — на вулиці були менше десяти разів

Вінничанка Наталія Велика, в якої син-інвалід, прийняла у свою сім’ю переселенку-«візочницю» з Луганська. 
В обох перша група інвалідності. Обоє пересуваються на візку. Вибратися з квартири не можуть, бо в їхньому будинку немає пандуса. І встановити його немає можливості. 
Жінка знайшла інший вихід із ситуації. Для його втілення потрібна фінансова підтримка. Допоможімо Сергію Великому і Ользі Пащенко (на знімку) вибратися із ситуації, яку вони називають домашнім арештом!

— Вінницю вони бачать тільки по телевізору чи з вікна, — каже Наталія Велика. — Поки що мені не вдається зробити так, щоб вони могли самостійно вибиратися на вулицю.
Їхній будинок — на вулиці Космонавтів, 42. Щоб піднятися з подвір’я до дверей під’їзду, треба здолати десять сходинок. До ліфта — ще п’ять сходинок.
— Проблему з п’ятьма сходинками ми вирішили, — розповідає пані Наталія. — Допомогли працівники ЖЕКу №7, який обслуговує будинок. На моє прохання, зробили пристосування з дощок. Щит кріпиться до стіни. Коли потрібно, опускаємо його на сходинки і по дошках з’їжджаємо, а тоді знову ставимо на місце. Щоб спустити візок з людиною на подвір’я, без допомоги не обійтися. Причому допомагати мають двоє людей, одному не справитися. Пані Наталія згадує, що в нинішньому році Олю вдалося вивезти на вулицю не більше десяти разів. Син Сергій ще менше з’являвся. Бо він важчий. Потрібні чоловіки з сильними руками, щоб підняли. Вулицю йому замінює балкон.
— Встановити пандус біля нашого під’їзду неможливо, — передає слова фахівців співрозмовниця. — З одного боку територія уже зайнята приватною структурою, а з другого — не дозволяє проект будинку.
Незважаючи на це, пані Наталія знайшла вихід із ситуації. Для його реалізації жінці потрібна допомога.

Рятівний підйомник

Обізнані люди радять їй добитися встановлення підйомника. В Інтернеті жінка разом із дітьми знайшли підприємство, де виготовляють такі механізми. Розташоване воно в Дніпропетровську. Там роблять гідравлічні підйомники. Підприємство відгукнулося на лист інвалідів. Фахівці згодні приїхати за сотні кілометрів, до Вінниці, й виконати необхідні роботи. На підставі переданих даних виготовили проект. Загалом роботи з доставкою коштували б 45 тисяч гривень. За словами пані Наталії, підприємство пообіцяло знижку в п’ять тисяч гривень.
З’ясувалося, що такі само підйомники, тільки електричного типу, виготовляють у Вінниці. Пані Наталія ознайомилася, як вони працюють, у  місцях, де їх уже встановлено. Після того ще більше перейнялася бажанням вирішити проблему.
Зустрілася з керівником підприємства Олександром Зелінським. Каже, той особисто приїжджав на місце разом із своїм фахівцем. Підтвердили можливість встановлення підйомного механізму. Теж виготовили проект. Вартість вінницького варіанта трохи більша від дніпропетровської пропозиції — понад 50 тисяч 
гривень.
— Це реальна справа, — сказав у розмові з кореспондентом «Голосу України» пан Зелінський. — Ми не тільки встановлюємо підйомники, а й обслуговуємо їх.

На зазначені цілі коштів немає

Після зустрічі з Олександром Зелінським пані Наталія письмово звернулася до Вінницької міськради. Розповіла, що в неї проживають двоє інвалідів, за якими доглядає одна самостійно, додала комерційні пропозиції встановлення підйомника (дніпропетровську і вінницьку).
— Для своєї дитини я ніколи не просила допомоги у влади, — каже вона. — Тепер йдеться про жінку, яка втекла від війни, а ми її тут тримаємо, як каже син, під домашнім арештом.
Відповідь чиновників розчарувала. В. о. директора департаменту житлового господарства Олег Лаврик повідомив, що на зазначені цілі, тобто встановлення підйомника, відсутнє фінансування. Щоправда, обнадіяв. У листі сказано, що питання буде розглянуто під час підготовки бюджету на 2016 рік. Щоб дізнатися, чи справді в міськраді взяли до уваги лист пані Великої, журналіст надіслав запит на ім’я міського голови. Зараз триває робота над головним фінансовим документом наступного року. Якщо тепер не передбачать фінансування, то потім знову напишуть, що грошей нема.
— Європейська практика передбачає створення пандусів у кожному під’їзді житлових будинків, а також у будівлях, які часто відвідують люди, — каже керівник вінницької ГО людей з інвалідністю «Гармонія» Раїса Панасюк. — Так само у розвинутих країнах відійшли від необхідності встановлювати сходи, які ведуть до ліфта. Переступивши поріг під’їзду, людина одразу підходить до ліфта. Наша служба супроводу декілька разів виїжджала на Космонавтів, 42, щоб допомогти вибратися переселенці на вулицю. Але ж людина навіть на візку має почуватися незалежною від когось, тим більше у задоволенні такої необхідної потреби. Тому ми підтримуємо ідею пані Наталії щодо встановлення підйомника. Від імені нашої організації закликаємо небайдужих відгукнутися на пропозицію зібрати кошти. Йдеться не про таку вже й велику суму — трохи більше 50 тисяч гривень.

Тікала останнім поїздом

Ольга Пащенко погано розмовляє. Коли хвилюється, то її може зрозуміти тільки Сергій. Він зізнається, що навіть по губах читає її слова. Самостійно жінка не може пересуватися. У неї погано працюють руки. Незважаючи на це, знаходить можливість користуватися Інтернетом, зареєстрована у мережі Фейсбук. З її постів зрозуміло, що активно обстоює проукраїнську позицію, таврує ганьбою бойовиків і їхніх лідерів.
Сергій розповів, що Оля тікала з Луганська останнім мирним поїздом. Після того, як вона звідти виїхала, у місті почалися активні бойові дії. Раніше Ольга перебувала в інтернаті у Слов’янську Донецької області. Звідти теж довелося вибиратися через те, що в місто зайшли бойовики. Волонтери подарували Ользі інвалідний візок з електроприводом. На ньому вона могла б спокійно пересуватися містом, яке так хоче побачити. Але як вибратися на вулицю?

Вінницька область.

Фото автора.

P. S. Прохання до тих, хто має можливість допомогти коштами на встановлення підйомника для інвалідів-«візочників» у Вінниці, на вулиці Космонавтів, 42, перерахувати гроші на картку Наталії Йосипівни Великої (опікуна жінки):
№ картки у ПриватБанку — 4731217111420673