У захисників природи на Херсонщині конфлікт із своїми ж захисниками, спровокований Міністерством оборони України. Кілька частин ЗСУ прибули сюди на тривалі навчання та зайняли під свої тимчасові табори частину території Дніпровського та Пролетарського лісництв у Цюрупинському районі області, офіційно не попередивши місцевий лісгосп. Його керівництво терміново написало листа до обласного управління лісового господарства, аби військовим обмежили доступ принаймні до зелених насаджень. Лист Цюрупинського ЛМГ управління передало до Херсонської ОДА, і по тому все «заглухло».
Та ще більше стривожені працівники національного природного парку «Олешківські піски»: адже військові навчання розгорнуто просто на території охоронної зони!

 

Факт  


До складу Національного природного парку «Олешківські піски» входить 2798 га земель, а також ще понад п’ять тисяч гектарів угідь державних лісгоспів Каховського, Великокопанського та Цюрупинського лісгоспів Херсонщини без їх передачі у постійне користування.

 


У часи Союзу біля тутешнього села Козачі Лагері і справді знаходився великий військовий полігон. Згодом ці землі розмінували від залишків смертоносного залізяччя, а 22 лютого 2010 року згідно з Указом Президента України вони відійшли до НПП «Олешківські піски». Тепер уже природній резерват знову «під ударом».

 

Цитата


«Військові Збройних Сил України фактично самовільно захопили цю територію, включаючи і ту частину, яка межує з НПП «Олешківські піски». На даній території проводяться стрільби з застосуванням військової техніки та важкого озброєння... Стрільба ведеться у небезпечному наближенні як до населених пунктів (села Козачі Лагері та Кринки), так і до установи, яка має стратегічне значення для продовольчої безпеки країни — Новокаховського рибоводного заводу частикових риб. Військовослужбовці ЗСУ заборонили перебування працівників парку на його території, що призвело до зупинки робочого процесу і розвитку парку в цілому. Адже саме на цій території знаходиться заповідна зона площею 1391 гектар». 

 


Із заяви колективу національного  природного парку, розміщеної на офіційному сайті НПП «Олешківські піски».


— Уздовж периметру всього колишнього полігона, який ще п’ять років тому передали національному парку, досі стоїть охорона з військовослужбовців. Вони не представляються і відмовляються повідомити, хто керує навчаннями і як з цією особою можна зв’язатися. Мене особисто і працівників нашої охорони туди не пропускають, — розповів «Голосу України» директор парку Андрій Непрокін. — Скільки триватиме блокування частини парку, ми не знаємо, але вже зараз можна з упевненістю сказати: після таких обстрілів унікальну фауну єдиної в Україні пустелі «убили» років на десять-п’ятнадцять. З цього приводу ми вже зверталися до Міноборони України, але не отримали звідти жодної відповіді. До вивчення ситуації підключилася і Громадська рада при Херсонській облдержадміністрації.


Працівники Національного природного парку «Олешківські піски» розуміють, що військовослужбовцям треба шліфувати свої навички, проте колектив НПП і прості мешканці Херсонщини ніяк не можуть погодитися з тим, що заради навчань обов’язково треба знищувати природу. Адже в таврійських степах чимало безлюдних ділянок, які не використовуються в землеробстві і не є заповідними.

Херсонська область.