Говорити про виконання Мінських домовленостей так і не доводиться. У новому році обстрілів хоч й поменшало, та повної тиші досягти не вдається. Лише за останню добу бойовики понад десять разів відкривали вогонь у бік наших позицій. Як завжди, найбільше терористи цілять поблизу донецького аеропорту та опорних пунктів неподалік Горлівки, повідомляє прес-центр АТО.


Ось як охарактеризував ситуацію на фронті «Голосу України» боєць однієї із механізованих бригад ЗСУ (місце дислокації с. Піски):


«На жаль, ворог не збирається дотримуватися режиму тиші. У нас неспокійно: чи не кожну годину у повітрі пролітають кулі, а по радіостанції чути команди їхніх польових командирів на відкриття вогню по наших позиціях.

Коли настає ніч, до рубежів підкрадаються диверсійно-розвідувальні групи, щоб прощупати нашу систему оборони. Наприклад, учора вони підійшли на 50 метрів. Намагалися здійснити відволікаючий маневр: з одного боку атакували нас стрілецькою зброєю, а з другого — проривалися невеликими групами. Їм не вдалося цього зробити. Добряче дали їм по зубах. Останнім часом розгорнулася ще й справжня снайперська війна. Тому попри перемир’я жертви в секторі є чи не щодня. Однак ми воюємо, зберігаємо бойовий дух і не втрачаємо почуття гумору».


Як повідомив учора ЗМІ прес-офіцер сектору «Донецьк» Євген Романов, на передовій спостерігається незначне зниження інтенсивності ворожих обстрілів через сильні морози. За його словами, бойовики провокували бійців ЗСУ біля Опитного, Троїцького, шахти «Бутівка» та Луганського.


«Неспокійна ситуація і поблизу донецького аеропорту. НЗФ провокують українських бійців на відкриття вогню, оскільки там працює місія ОБСЄ. Вже поінформовано СЦКК. Нині всі зусилля спрямовано на те, щоб українські військовослужбовці не мерзли, оскільки температура знизилася до мінус 27 градусів. Ми робимо все, щоб бійці були в теплі», — зазначив він.


Днями в ЗМІ з’явилася інформація, що поблизу Новотроїцького Волноваського району Донецької області наші бійці зайняли панівну висоту і тепер можуть стежити за переміщеннями терористів, чий блокпост розташований за 3—4 км від неї. Утім, у Міноборони цю інформацію спростували.


«Бійці не порушують червону лінію, яка розмежовує ЗСУ та бандформування самопроголошених «ЛНР» і «ДНР». І панівна висота, про яку йдеться, це висота, яка і раніше перебувала під нашим контролем, і відповідно до Мінських угод це українська земля, українська територія, що перебуває під контролем сил АТО. У результаті проведення заходів, пов’язаних з ротацією військ і сил АТО, цю висоту було передано із зони відповідальності однієї з бригад у зону відповідальності іншої бригади. Жодного руху вперед з боку ЗСУ не відбувається», — розповів ЗМІ речник Генштабу ЗСУ Владислав Селезньов.


Як повідомляє прес-служба Головного управління розвідки Міноборони, нині бойовики масово скаржаться на незадовільні соціально-побутові умови і відмовляються воювати. Так, з підрозділу бойовиків, який дислокувався в районі донецького аеропорту, з початку 2016 року зафіксовано 15 випадків дезертирства.


«З кожним днем ця цифра стрімко зростає, такі випадки є системними і відбуваються майже у всіх «підрозділах» ворога. Лави загарбників залишають не тільки ошукані російською пропагандою громадяни України, які взяли в руки зброю в ім’я абсурдних ідей «русского мира», а й росіяни, які скоюють злочини на українській землі на замовлення і за гроші влади РФ», — зазначили у відомстві.