Російська Федерація повністю зупинила транзит товарів з України через свою територію. «Дана заборона Російської Федерації є непрозорою, невиправданою та такою, що носить дискримінаційний характер. Таким чином, російською стороною порушено свої зобов’язання, зокрема, взяті в рамках Світової організації торгівлі та Договору про зону вільної торгівлі від 18.10.2011 р.», повідомляє прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.


Чи планує Київ вжити відповідних заходів і також заборонити транзит російських товарів територією України? На момент, коли верстався номер, у прес-службі міністерства запевнили, що такої заяви не готується. Патова ситуація виникла у зв’язку із закінченням терміну дії угоди, що визначає порядок виконання міжнародних вантажоперевезень.

Затримка із укладанням нової спричинена пропозицією Росії запровадити квоту на двосторонні перевезення, а також скоротити кількість транзитних дозволів. «Українська сторона не погоджується на зміну умов і обстоюватиме свою позицію на всіх рівнях, оскільки діє в інтересах вітчизняних перевізників», — вважають у Міністерстві інфраструктури України.


Проте лазівку, як доставити товари в Казахстан, створивши максимальний дискомфорт для України, все-таки передбачено. В документі зазначається, що зберігається можливість ввезення українських товарів на російську територію через білорусько-російський кордон. У прес-службі Міністерства інфраструктури України уточнили: водії не мають права перетинати українсько-російський кордон, зате можуть заїжджати на територію РФ через Білорусь і лише за умови наявності облікових талонів та спеціальних засобів ідентифікації (пломб). У Мінінфраструктури вважають таке ускладнення транзиту через РФ ще однією спробою російської влади негативно вплинути на економічну ситуацію в Україні. «Непродумане рішення російської сторони без чіткого механізму його реалізації і узгодженої квоти дозволів на 2016 рік у даний час призвело до повної зупинки перевезень між країнами. Більше того, таке різке обмеження транзиту через територію РФ ставить під загрозу інтереси третіх країн, які не зможуть отримати необхідні товари», повідомляє прес-служба. Міністерство інфраструктури звернулося до представників Мінтрансу РФ для оперативного врегулювання цього питання. Однак російська сторона відмовилася давати будь-які пояснення до закінчення святкових днів.


Нині Міністерство інфраструктури України опрацьовує із зацікавленими підприємствами «альтернативні» шляхи транзиту. Створений оперативний штаб реагування обіцяє моніторити ситуацію, а поки що закликає перевізників утриматися від поїздок до РФ, щоб уникнути бізнес-витрат та не завдавати незручностей водіям.

 

Румуни отримали від влади чудовий новорічний подарунок

 

Уряд за погодженням із парламентом з настанням Нового року знизив ПДВ на електроенергію, бензин і дизельне паливо на чотири відсотки. Тепер податок на продаж пального й струму дорівнює 20 відсоткам, що помітно відіб’ється на доходах усіх румунських родин. Крім того, влада знизила ПДВ на продаж книг, підручників, газет і журналів, квитків у кіно, театри, музеї та на стадіони з 9 до 5 відсотків. Новий Податковий кодекс Румунії передбачає також зниження оподатковування дивідендів по банківських вкладах і цінних паперах з 16 до 5 відсотків.


Румунські ЗМІ повідомили, що ПДВ на продукти харчування, безалкогольні напої і ліки залишився на рівні 9 відсотків. Розмір цього податку було запроваджено в країні ще влітку, але перед Новим роком з’явилися чутки, що він буде підвищений. Однак влада не пішла на цей непопулярний крок. А от податок на дорогу нерухомість вирішили підвищити. Але це торкнеться лише заможних людей, які мають розкішні будинки й заміські дачі.