На канікули у Різдвяні свята школярі Луганщини роз’їдуться майже по всіх регіонах України. 546 учнів області, переважно з населених пунктів, прилеглих до лінії зіткнення, матимуть чудовий та змістовний відпочинок. Ці поїздки стали можливими завдяки запрошенням голів обласних державних адміністрацій, очільників різних міст України та сприянню волонтерів.
«Передусім ми намагаємося брати дітей із прифронтових районів, оскільки вони найбільш схильні до одурманення російською пропагандою. Ще торік, коли починали відправляти школярів на канікули до інших регіонів, особливо до Західної України, ми ледве набирали десяток осіб. Нині жителі зони АТО перестали боятися відпускати дітей. Тепер малеча їде цілими класами», — зазначив керівник Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Георгій Тука, повідомляє наш власкор Павло ВОРОНЦОВ.


***


Група дітей зі Станично-Луганського району приїхала до Ужгорода. 28 школярів проведуть на Закарпатті десять днів. Для їхнього змістовного дозвілля розробили спеціальну програму, яка передбачає святкування Різдва, екскурсії до Ужгородського й Мукачівського замків, катання на ковзанах, поїздку до опришківського села Колочава, відвідування виставок та майстер-класів.


«Станично-Луганський район — один із трьох районів Луганщини, які найбільше постраждали внаслідок бойових дій, — наводить слова Геннадія Москаля його прес-служба. — Сам райцентр розташований на лінії розмежування і до весни минулого року зазнавав щоденних обстрілів. Більшість місцевих мешканців раніше не виїздили навіть за межі району, тому ще торік ми організували поїздки дітей у західні області й за кордон, щоб вони на власні очі побачили, що таке Західна Україна і Європа. А після повернення розповіли про свої враження рідним і друзям. Ми зробимо все, щоб дітям із Луганщини сподобалося на Закарпатті і вони захотіли приїхати сюди ще раз».


Г. Москаль не вперше організовує поїздки луганських дітей на Закарпаття. Взимку 2006-го, після техногенної катастрофи в Алчевську (коли внаслідок аварії вийшла з ладу система центрального опалення), він також привозив групу місцевих школярів для відпочинку й навчання на захід України і Закарпаття, інформує наш власкор Василь НИТКА.

 


На знімку: на канікули до Ужгорода, Трускавця та Івано-Франківська вирушили 120 школярів Станично-Луганського району.


Фото прес-служби Луганської обласної ВЦА.