У Полтавській галереї мистецтв відкрито виставку витинанок Тетяни Ваценко «Квітуче древо України».


Згадана експозиція вкотре засвідчила багатогранність її таланту. Пані Тетяна — професійний художник і викладач образотворчого мистецтва. Останнім часом працює за фахом в обласній філармонії. А ще — пише вірші, переважно дитячі. Каже, що найкраще працюється їй уночі, коли ніхто й ніщо не відволікає від творчості. Попереднє захоплення графікою кілька років тому переросло у ще палкішу прихильність до більш ніж традиційного (у дитинстві, мабуть, усі вирізали з паперу сніжинки чи якісь фігурки) і водночас нового на фаховому рівні виду мистецтва — витинанок.


Відтоді майже щороку влаштовує персональні виставки нових робіт, бере участь у міжнародних імпрезах. За цей час знайшла свою улюблену тематику, якою стало наше правічне древо життя. Буйноквіття останнього у виконанні Тетяни Ваценко справді вражає. Невтомне пізнання історії свого роду й народу допомагає їй заглиблюватися у минувшину на віки і тисячоліття. Витинанки майстрині, присвячені культурі Трипілля та глиняному посуду українців, позначені не лише вишуканістю форм та довершеністю ліній, а й цілісністю образів, у яких немає копіювань чи архаїки.


Цілковито суголосні з сьогоденням її роботи козацької та патріотичної тематики під девізом «Україна переможе». У своїй творчості пані Тетяна не оминає, звісно, й найбільших християнських свят, передусім — Різдвяних. Виплекані під враженнями від них витинанки закорінені у традиційне народне мистецтво. При цьому майстриня уникає зайвої декоративності й повсякчас підкреслює глибинну сутність найвеличнішого дійства, не розпорошуючи його і не гублячи у чомусь другорядному.

Полтава.

 


На знімку: різдвяні витинанки Тетяни Ваценко.


Фоторепродукція автора.