Запровадження безвізового режиму може опинитися під загрозою зриву. А все через виявлену в підписаному законі про Державний бюджет на 2016 рік помилку. Відповідно до неї електронне декларування активів переноситься на 2017 рік. Хоча за вимогою ЄС його мали б впроваджувати одночасно із початком роботи Національного агентства з питань запобігання корупції. Ситуацію вже прокоментували Голова Верховної Ради, народні депутати та міністр юстиції.

 

«Щодо ситуації з відтермінуванням введення в дію електронних декларацій. Моя особиста тверда позиція — про це не може навіть іти мови. Відповідне формулювання в законі про Державний бюджет має бути однозначно виправлено — і я готовий сам внести необхідний законопроект», — заявив Голова Верховної Ради Володимир Гройсман.


Він висловив вдячність колегам, які звернули увагу на цю проблему, і запевнив, що вона буде виправлена спільно. «Поправка була внесена і проголосована на бюджетному комітеті. Я допускаю, що комітет керувався тим, що введення в дію електронних декларацій пов’язано з початком повноцінної роботи Національного агентства з питань запобігання корупції, а НАЗК працювати ще не почало. Проте комітет має пояснити свою позицію сам.

Зі свого боку хочу наголосити ще раз — сподіваюсь, що і НАЗК, і всі інші механізми запобігання та протидії корупції, які Верховна Рада своїми рішеннями створила, запрацюють якнайшвидше, і наша країна врешті-решт почне очищатись від системної корупції», — сказав він. Нагадаємо, наприкінці грудня Київ взяв на себе зобов’язання запустити роботу Національної агенції із запобігання корупції (НАЗК) та впровадити електронні декларації держслужбовців у І кварталі 2016 року. Ґрунтуючись на цьому зобов’язанні, Єврокомісія 18 грудня схвалила позитивний звіт для України.


У свою чергу міністр юстиції Павло Петренко наголосив, що уряд не причетний до скандальної поправки, яка зриває виконання Україною своїх зобов’язань у рамках безвізового діалогу.


Проте запевнив: «Кабінет Міністрів уже розробив і найближчим часом внесе до парламенту правки до Закону про Державний бюджет, які скасують цей пункт». Водночас він повідомив, що уряд вимагатиме провести розслідування, аби виявити, як ця правка з’явилася у фінальному тексті документа.


Розслідування інциденту ініціюватиме й фракція «Народний фронт». Про це вже заявив голова фракції Максим Бурбак. «У підписаному законі про бюджет колеги-депутати виявили поправку, відповідно до якої електронне декларування активів переноситься на 2017 рік. Дуже прикро, бо такої норми не було в урядовому законопроекті. Верховна Рада також не голосувала за таку поправку», — сказав він.


За його словами, «Народний фронт» наполягатиме на розслідуванні цього інциденту. «Ми вимагатимемо з’ясувати, хто саме був автором цієї «ідеї», — наголосив Максим Бурбак.

 

Вл. інф.