З Нового року Перша програма польського радіо розпочала нову акцію. Блоки передач щогодини перериватимуть і ставитимуть в ефір поперемінно державний гімн країни «Мазурку Домбровського» або гімн Європейського Союзу (Ода «До радості»). Таким чином журналісти висловлюють свій протест проти ухваленого в новорічний вечір Сеймом Польщі за ініціативи правлячої партії «Право і справедливість» так званого «малого закону про медіа».

 

На знак протесту проти ухвалених змін у відставку подали керівники першого та другого каналів польського громадського телебачення (TVP 1 і TVP 2), керівник каналу «Культура» (TVP Kultura) і керівник Телевізійного інформаційного агентства (TAІ).


«Важко це назвати протестом. Це спроба звернути увагу громадської думки на те, що станеться після набуття чинності змінами до закону про ЗМІ авторства партії влади «Право і справедливість» (ПіС). Це буде абордаж громадських медіа», — наголошує директор Першої програми польського радіо Каміль Домброва і додає, що акція колективу безстрокова і «триватиме так довго, як це буде можливо», тобто до призначення на керівні посади людей партії влади. Річ у тім, що новий закон передає контроль над громадськими ЗМІ міністерству фінансів. Згідно зі змінами, керівників TVP і Polskіego Radіa, які до цього обиралися на конкурсній основі, відтепер затверджуватиме міністр.


Після набуття чинності законом правління та наглядові ради громадських медіа втратять мандат, а склад нових визначатиме на невизначений термін міністр фінансів. Статути громадських ЗМІ також належить привести у відповідність до нової редакції закону. Такі зміни журналісти називають поверненням до часів Польської Народної Республіки. Якщо до внесення змін до закону розробники обіцяли «велику реформу та гарантування фінансування і деполітизацію», то після їх ухвалення риторика змінилася: «громадські медіа — це апріорі медіа урядові й «політичні»; правляча партія «повинна мати громадські ЗМІ, на які, на підставі отриманого від виборців мандата, мусить мати безпосередній вплив»; «контролем влади» повинні займатися не «урядові», а приватні ЗМІ».


Закон набуде чинності після підписання президентом (в чому ніхто не сумнівається) і публікації у Віснику законів та діятиме до 30 червня 2016 року. До цього часу партія влади планує ухвалити новий закон про ЗМІ.


Зміни в законі критикує опозиція. Критичні голоси лунають і з-за кордону, зокрема з низки міжнародних організацій, таких як «Репортери без кордонів», Асоціація європейських журналістів тощо. Так, єврокомісар з питань цифрової економіки і суспільства Гюнтер Етінгер в інтерв’ю «Франкфуртер альґемайне цайтунг» наголосив, що «не можна звільняти керівника радіо чи телестанції, не вказуючи причини», і пообіцяв, що на засіданні Єврокомісії 13 січня закличе запустити стосовно Варшави «механізм контролю за верховенством права».

Варшава.