Російська влада вкотре «обдарувала» українців... за наш же рахунок. Тепер «гуманітарної допомоги» дочекався Генічеськ, де кілька тисяч мешканців у морози залишилися без газу. Обсягів його подачі зі Стрілковського родовища на шельфі Азовського моря недостатньо, щоб підтримати тиск у мережі, де курортне місто є тупиковою гілкою («Голос України» про це писав). І от кремлівська влада заходилася «рятувати» людей. Підприємство «Чорноморнафтогаз» в окупованому Криму отримало вказівку відкрити засувки і подавати до Генічеська 20 тисяч кубометрів блакитного палива на добу для нормалізації тиску у трубопроводах на материку.

 

Таке рішення в Кремлі пояснили «особистим зверненням мера Генічеська до президента РФ» (цитата з виступів на пропагандистських російських телеканалах). А прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков подав його як «вимушений захід для допомоги мешканцям Генічеська, котрі потерпають від морозів». Та одразу ж з’ясувалося: містян «обдарували» фактично вкраденими у них енергоресурсами! От що розповів з цього приводу «Голосу України» той самий міський голова Генічеська Олександр Тулупов, котрий нібито молив Путіна дати своїм землякам трохи газу.


— До Володимира Путіна я не звертався в жодній формі — ані телефоном, ані письмово чи на особистій зустрічі. А от розмова із Першим віце-прем’єром України Геннадієм Зубковим справді була. Я просив вжити заходів, щоб Росія почала повертати Генічеську газ Стрілковського родовища, який влітку закачували у сховища на території Криму. Його там вісімнадцять мільйонів кубометрів, чого для нашого міста і сіл на сусідньому курорті Арабатська стрілка задосить, щоб спокійно пережити холоди, і ще залишиться. Та до останнього часу «влада» півострова перекривала доступ до наших запасів, через що тиск у мережі виявився недостатнім. Сподіваюся, що додатковий газ надходитиме з Криму до Генічеська за потреби й надалі, — сказав Олександр Тулупов.


Нагадаємо: доступу до сховища у Джанкойському районі АРК підприємство «Пласт», що обслуговує Стрілковське сховище, «влада» Криму позбавила ще в липні минулого року. З того часу надлишки видобутого влітку газу у Генічеському районі Херсонщини змушені були спалювати, оскільки іншого сховища тут немає, а створити значний резерв на час збільшення обсягів споживання неможливо.


Голова Генічеської райдержадміністрації Олександр Воробйов повідомив, що газ зі сховища в Криму надійшов до райцентру надвечір 4 грудня. Але станом на ранок 5 грудня його подача до житлових масивів ще не почалася — триває обхід квартир та приватних будинків для перевірки, чи відключені опалювальні котли, плити й колонки. Це обов’язкова процедура у випадку аварійного відключення, яке й відбулося на початку року. Але за кілька годин газопостачання відновиться. Олександр Степанович підкреслює, що влада потурбувалася про відкриття у Генічеську тимчасових пунктів обігріву, де можна прийняти тисячу осіб і ще для трьохсот приготувати гарячу їжу.


Місцева влада зробила все, що змогла, але цих надзусиль і не треба було б, якби російські «доброчинці» не загнали Генічеськ в енергетичний капкан, позбавивши його доступу до українських енергоресурсів. Утім, для путінського режиму засувка на газовій трубі завжди була інструментом політичного маніпулювання й шантажу. От і цього разу в Москві видали бажане за дійсне, «налагодивши постачання» в Україну загарбаного газу з українського ж родовища.


Херсонська область.

 

Від того, хто «рулить» засувкою, залежить, чи отримає газ Стрілковського родовища Генічеськ і села на Арабатській стрілці; вишки, з яких качають газ Стрілковського родовища на шельфі Азовського моря.


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.