У новий рік — з новими документами. З 11 січня Державна міграційна служба розпочинає оформлення внутрішніх паспортів нового зразка. На зміну паперовим «книжкам» прийде пластикова ідентифікаційна картка. Щоправда, поки що видаватимуть її лише українцям, які досягли 16-річного віку і вперше отримуватимуть головний документ громадянина. При цьому платити за це їм не доведеться, запевнив під час прес-конференції у столиці голова ДМС Максим Соколюк.

 

Новий паспорт матиме кілька рівнів захисту та безконтактний електронний носій інформації — чип. Останній міститиме, окрім даних про власника, записані біометричні дані, кольорову фотокартку, інформацію про місце проживання та сімейний стан. Додатком до пластикового паспорта можна отримати паперовий витяг, у якому з-поміж іншого вказуватиметься місце реєстрації громадянина. Це не обов’язковий елемент, але, зважаючи на вітчизняні реалії, досить потрібний. Навіть керівництво ДМС не виключає, що запровадження нового формату паспорта може обернутися для «першопрохідців» певними незручностями. Адже зашифровану у чипі інформацію ще потрібно буде зчитати...


Нині для оформлення внутрішнього паспорта нового зразка створено понад 800 спеціалізованих станцій у понад 330 підрозділах ДМС по всій країні. «Для оформлення паспорта уперше громадянин, який досяг 16 років, має звернутися до підрозділу міграційної служби за місцем проживання. При собі необхідно мати свідоцтво про народження. Світлини приносити не потрібно. Фотографування відбуватиметься на місці і безплатно. Рекомендуємо мати із собою ксерокопії паспортів батьків. Це необов’язково, але може прискорити процедуру», — пояснив Соколюк.


У підрозділах, де спецобладнання поки що відсутнє, оформлюватимуть паспорти громадянина України старого зразка у вигляді книжки. Так само, принаймні поки що, не передбачено заміни старих паспортів на нові. Стартувати кампанія з переходу із паперу на пластик може після ухвалення законопроекту №3224. З минулого року він перебуває на розгляді у Верховній Раді, і, як сподіваються у ДМС, його буде проголосовано найближчим часом. Після цього, найімовірніше, українцям буде запропоновано протягом кількох років усе-таки перейти на нові документи. Навряд чи процедура ця буде безплатною. Та про ціну питання поки що не говорять. Її, мовляв, буде визначено законодавчо. Тим часом, нині тільки собівартість чипованого бланка становить 160 грн без ПДВ.