Російсько-терористичні угруповання продовжують обстрілювати наші позиції із великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї. У штабі АТО зазначають: через морози активність бойовиків дещо знизилася. Їхня стрілянина більше нагадує хаотичні конвульсії, хоча в низці районів працюють ворожі снайпери. Як і раніше, гарячим напрямком на бойовому сході країни залишається донецький, а пристріляною мішенню гібридів — донецький аеропорт.
Супротивник продовжує зміцнювати свої позиції, щоразу «матеріалізуючи» нібито раніше відведене озброєння. «Представникам спеціальної моніторингової місії ОБСЄ надано інформацію про наявність у районах Лобачевого, Стаханова й Донецька забороненого Мінськими домовленостями озброєння — танків, САУ й 122 мм РСЗВ «Гради», повідомляє Головне управління розвідки МО України.
Проте бойовики досі намагаються підставити перед міжнародними спостерігачами українську сторону, спровокувавши наших бійців на удар у відповідь.
Одночасно із цими потугами головний спонсор війни на Донбасі готує чергові путінські посилки своїм підлеглим. Як стверджують у МНС РФ так званий гуманітарний конвой буде відправлено у Донецьку та Луганську області орієнтовно в другій половині січня. Для цього, за словами глави відомства Володимира Пучкова, обновили всю техніку, яка здійснює доправлення... Помічено, що після таких «подарунків» з Росії в зоні бойових дій починається ескалація конфлікту.
У контексті пролонгації Мінських домовленостей на 2016 рік стратегічним завданням Москви залишається «протиснення» особливого статусу Донбасу й проведення там місцевих виборів на своїх умовах. А щоб змусити Київ їх прийняти, Кремлю необхідно звинуватити його в зриві угод, підписаних у форматі Україна—ОБСЄ—Росія. Щоб назвати чорне білим, РФ піде на будь-які провокації. Щоб протидіяти їм, Україна запрошує оцінну місію ООН для підготовки миротворчої операції на тимчасово окупованих територіях. Про це заявив наш постійний представник при ООН Володимир Єльченко Генеральному секретареві ООН Пан Гі Муну під час вручення офіційних повноважень.
Крім того, за переконанням українського представника, іншим напрямом співпраці могло б стати відкриття в Україні офісу ООН з підтримки імплементації Мінських домовленостей.