Серед найпотужніших «китів» українського АПК товариство з обмеженою відповідальністю «Науково-виробнича фірма «Урожай» посідає особливе місце. Високотехнологічне агропідприємство вражає не лише масштабами економічних здобутків, а й послідовною соціальною політикою, креативним мисленням свого керівника, заслуженого працівника сільського господарства України Олега Васецького. У гармонійному поєднанні виробничого прагматизму з «родзинками» корпоративного романтизму — успіх і унікальність лідера агропромислового виробництва Черкащини і України.

— У науково-виробничій фірмі, — розповідає заступник директора Тетяна Волочай, — трудиться майже дві тисячі осіб. Члени колективу працюють у шістнадцяти філіях, розташованих на Черкащині та Київщині. Земельний банк — понад 75 тисяч гектарів ріллі, орендованих у 27 тисяч власників паїв. Щоб злагоджено і ефективно діяв виробничий механізм нашої мега-компанії, запроваджено випробувані часом і нові, оригінальні, соціальні важелі, створено сприятливий морально-психологічний клімат.
До нестандартних соціальних проектів, якими славиться «Урожай», належить і щорічне передріздвяне свято. На це захоплююче дійство з нетерпінням чекають всі виробничі підрозділи підприємства. У найкращу залу Черкас запрошують інженерно-технічних працівників, агрономів, тваринників, механізаторів, водіїв — лідерів усіх галузей АПК «Урожаю», щоб подякувати їм за сумлінну працю, вручити заслужені нагороди.
— Напередодні 2016 року, — продовжує Тетяна Валентинівна, — ми вдев’яте провели на корпоративному святі розіграш легкового автомобіля. Цього разу фортуна усміхнулася механізатору з агрофірми «Дружба» Сергію Яременку, який і став щасливим власником «Рено-Дастера». Інші двадцятеро найкращих фахівців своєї справи також виграли призи: хто мотоцикл, хто телевізор чи морозильну камеру, велосипед чи ноутбук... А ще -всі передовики поїдуть цієї зими на відпочинок до Єгипту. Це подарунок від нашого керівника — Олега Володимировича Васецького.

Утім, іменинниками «параду сюрпризів» виявилися не лише учасники розіграшу легкового автомобіля та цінних подарунків. Справжніми королевами вечора стало дванадцятеро фіналісток конкурсу «Міс «Урожай-2015» (на знімку разом з директором «Урожаю» Олегом Васецьким). Молоді працівниці сільгосппідприємства довели, що вони не тільки профі у своїй роботі, а й чарівні, освічені, стильні дівчата, готові позмагатися у вишуканості зі столичними красунями. Аби навіч показати гордість і окрасу свого колективу, адміністрація агрофірми видрукувала високохудожній кольоровий календар на 2016 рік із фотознімками «королев «Урожаю».
— Це були незабутні дні, — пригадує бухгалтер філії з КорсуньШевченківського району, переможниця конкурсу краси Аліна Сокольська. — Фотосесії проводилися на острові, у старовинному палаці князя Лопухіна, на мальовничому березі Дніпра... З нами працювали професійні фотограф та стиліст. Було дуже цікаво і захоплююче...
Утім, переконані колеги Аліни, найяскравіші враження у «Міс «Урожай» попереду. Адже, за умовами конкурсу, найвродливіша дівчина агрофірми поїде разом зі своїм коханим у туристичну подорож до Парижа!
— Цим проектом, — зауважує автор романтичної ідеї Олег Васецький, — ми показуємо всьому колективу, що мрії здійснюються! Тільки потрібно наполегливо, з вогником, працювати, переборювати життєві труднощі, всілякі негаразди і вірити в себе, у свій колектив. Тоді те, що задумав, неминуче стане реальністю! 
Що й казати, в успішній агрофірмі мрії здійснюються не лише у дорослих, а й у дітей. Розпочата півроку тому соціальна програма «Подаруй дитині щасливий день» стала справжнім відкриттям для дітвори та її батьків. За кошти агрофірми сільських школярів та дошкільнят возять автобусом у пізнавально-туристичні мандрівки до Черкас. Діти з цікавістю відвідують зоопарк, боулінг, кінотеатр, проводять час у зоні розваг та смачно обідають.
Не забуває підприємство і про людей поважного віку. Для них ініційовано соціальну програму «Здорові люди — здорова громада», яка передбачає виїзні прийоми лікаря-кардіолога. У такий спосіб фахівці оглянули понад тисячу осіб у більшості сіл, де працює «Урожай».
— З початку року, — ділиться Тетяна Волочай, — ми розпочинаємо новий грантовий проект для групи дітей з Катеринопільського району, який називатиметься «Великий брат». Волонтери, учасники проекту, працюватимуть з багатодітними родинами, допомагатимуть батькам у позашкільному вихованні дітей, зокрема, організовуватимуть для них позашкільні заняття з англійської мови, декоративно-ужиткового мистецтва. Разом проводитимуть дозвілля. Це дуже потрібна та цікава програма, і на неї з нетерпінням чекають наші підопічні.
Про всі соціальні проекти, благодійні програми і, звісно, про виробничий процес агрофірми, розповідає на своїх сторінках корпоративна газета «Урожай». Для інформування орендодавців, власників земельних паїв виходить окреме друковане видання «Урожай» — громаді». Надходить воно у понад 80 сільських населених пунктів, з якими агрофірма підтримує партнерські відносини.
— Рік, що розпочався, — зазначає Олег Васецький, — ставить перед нами нові, ще складніші завдання. Будуть і труднощі, і перепони. Однак, впевнений, що ми їх здолаємо. Зберемо влітку всіх механізаторів на традиційний «Трактор-фест», на спартакіаду «Урожаю», продовжуватимемо програму «Здорові люди — здорова громада», допомагатимемо у благоустрої населених пунктів. Головне, не зупинятися, не розчаровуватися, працювати, мріяти і рухатись вперед!..
У цих словах — формула успіху агрофірми. Проста, зрозуміла, надійна. Вона ніколи не підводила «Урожай». І не підведе.

Черкаська область.

Факт

У 2015 році «Урожай» зібрав майже 476 тисяч тонн зернових. Середня урожайність соняшнику 36,5 центнера з гектара, пшениці — 69,2, ріпаку — понад 42 центнери з гектара.

ДОВІДКОВО

У 2015 році НВФ «Урожай» спрямувала на реалізацію соціальних проектів майже сім мільйонів гривень. Зокрема, на підтримку українських військових підрозділів, які перебувають у зоні АТО, та на допомогу родинам загиблих на східному фронті бійців, перераховано понад два мільйони гривень.

Фото надане прес-службою «Урожаю».