У війни немає свят і вихідних. А в гібридної війни, яку ведуть за вказівкою Москви російсько-терористичні угруповання на сході нашої країни, зламано навіть усі «стоп-крани» у період установленого Мінськими домовленостями режиму тиші. Протягом новорічних канікул бойовики не припиняли обстрілювати українські позиції і населені пункти. Гарячою точкою на карті АТО залишається донецький напрямок. Однак дедалі частіше провокаційний вогонь ворог відкриває на маріупольському напрямку. При цьому використовує не тільки стрілецьку зброю, а й крупнокаліберну, що її повинні були відвести від лінії розмежування ще торік.


Українська сторона повідомила представників Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ про наявність у районах Стаханов і Моспине забороненого Мінськими домовленостями озброєння — танків і САУ, повідомляє прес-служба ГУР Міноборони. Противник маскує свою військову техніку, проводить перегрупування підрозділів і тримає їх у готовності до негайного залучення.


За даними групи «Інформаційний спротив», на 11.01, основні обстріли зафіксовано на ділянці в районі Горлівки, а також на захід і на північний захід від Донецька (від Мар’їнки до північних околиць Авдіївки). Також бойовики продовжують вести активну розвідку бойових порядків українських військ, а на цілому ряді ділянок працюють снайпери. У районі Горлівки відзначено появу в «сірій зоні» піхотних груп бойовиків у формі військовослужбовців ЗС України. У складі даних груп відзначається наявність мінометів і гранатометів.


Нагнітання ситуації на фронті вже стало традиційним напередодні ухвалення важливих політичних рішень. Путін смикає за ниточки своїх гібридних солдатиків, щоб «партнери» за столом переговорів були поступливіші — адже ніхто не захоче суперечити примату, в руках у якого граната з вирваною чекою.


До свого улюбленого шантажу головний кремлівський гібрид, схоже, вдався і зараз. Адже найближчим часом лідери «Нормандської четвірки» мають зробити заяву щодо імплементації Мінських угод в 2016 році. За підсумками минулого року, ці домовленості зірвано РФ. Це чудово розуміють і Європа, і США, які продовжили санкції проти Росії ще на півроку. Однак Путін продовжує гру в «сам дурень», і стверджує, що це Київ не виконав головний, на його думку, 11-й пункт Мінська-2. Йдеться про конституційну реформу. Тим самим хазяїн «русских» земель визначив свою стратегію стосовно України на цей рік: він продовжуватиме дестабілізувати політичну обстановку в нашій державі, домагаючись визнання квазіреспублік, щоб через них управляти, «братньою республікою», яка відбилася від рук. А для здійснення даного плану кремлівському стратегу необхідно надягти свій нашийник на Мінськ-3, щоб мирне врегулювання ситуації на Донбасі пішло в потрібному йому напрямі.


І хоча Мінськ-3 ще не оформлено документально, його вже запущено. Так вважає представник України в політичній підгрупі тристоронньої контактної групи Роман Безсмертний. На його думку, концепція нового формату переговорів має бути змінена з низки питань. «Частина з них стосуватиметься внутрішньоукраїнського процесу, частина — загальноєвропейського, а частина — загальносвітового процесів. І це спричинить реформування компонентів з безпеки ООН, ЄС. І я не виключаю, що це поставить перед собою питання про долю ЄС і окремо, відділення нового чинника сили — це центральної Європи», — зазначив він. При цьому Роман Безсмертний вважає, що «кулуарні домовленості» стосовно Україні (якщо вони є), не спрацюють.