Генічеськ на Херсонщині перетворюється на улюблену мішень кремлівської пропаганди. Лише нещодавно громадськість збурила новина про те, як Володимир Путін буцімто на особисте прохання міського голови Олександра Тулупова «обдарував» український курорт українським газом зі Стрілковського родовища. А дуже старанні московські учні Геббельса вже розродилися черговою брехнею. Цього разу поважним «експертом з енергетики» на російських телеканалах виступив телефонний хуліган Володимир Кузнєцов. Він, посилаючись на свою розмову із чиновником Генічеської РДА, заявив: блакитного палива для обігріву міста бракує, бо дорогою з родовища його розкрадають. Причому розкрадає хто завгодно, тільки не російські окупанти, які наклали лапу на підземне газо-сховище у Джанкойському районі Криму.

Та «сенсація» знову виявилася далекою від правди. Альберт Зангієв, голова правління ПАТ «Херсонгаз» (обслуговує мережі Генічеського району), ледве стримується, щоб не покрутити пальцем біля скроні у відповідь на одкровення з Москви. «На магістральному газопроводі від Стрілковського родовища і до самого Генічеська стоїть кілька вузлів обліку блакитного палива і дані з лічильників щодня знімають наші працівники. Якщо між показниками однієї точки обліку та сусідньої виявиться велика невідповідність, це вже підстава шукати джерело несанкціонованого відбору енергоресурсу. Але таких значних невідповідностей наша служба не виявляла», — наголошує Альберт Зангієв.

Як відомо, у період холодів нестача газу для 22-тисячного населення курортного міста на березі Азовського моря становить майже двадцять тисяч кубометрів. На Арабатській стрілці, якою проходить газопровід від Стрілковського родовища, просто немає виробництв, що могли б крадькома споживати таку значну кількість палива. Так само немає в ній потреби і в селян. Хіба що всі вони масово кинуться закачувати газ у діжки і пляшки та «консервувати» його на майбутнє.

Звісно, дрібні крадіжки таки бувають: причепив гумовий шланг до розподільчого крана біля двору, приєднав його до котла — і маєш дармове тепло в хаті. Але скільки тих хат на Арабатці? До того це випадки поодинокі та їх швидко викривають. Якби крадіжки справді обраховувалися десятками тисяч кубометрів газу щодня, два підприємства-постачальники газу в області вже давно б збанкрутіли. Натомість вони є прибутковими та ще й платять до казни чималі податки.

Проте хіба «рупорів Кремля» обходить звичайна людська логіка?

P. S. Щойно Генічеськ опинився у фокусі дуже специфічної уваги московських пропагандистів, як у місті підняла голову «п’ята колона». Залунали заклики до проведення тут «русского марша», на стінах будинків з’явилися написи, що ганьблять лідерів блокади Криму, відбулося несанкціоноване проникнення до будівлі РДА та райради. Багато хто з городян не думають, що це просто збіг, і побоюються безладів, які можуть влаштувати російські найманці та провокатори. Щоб їм запобігти, активісти-патріоти налагодили патрулювання райцентру. Тож незабаром можна очікувати чергового лементу від Путін-ТВ на кшталт «карателі тероризують мешканців Генічеська».

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.

ТИМ ЧАСОМ

Голова Генічеської райради Андрій Євстратов повідомив «Голосу України», що вже розробляють технічну документацію для монтажу твердопаливних котлів у центральній районній лікарні та двох школах міста.

Нині вони обігріваються газовими котельнями. Твердопаливні котли використовуватимуть як резервні на той випадок, якщо надходження газу Стрілковського родовища зі сховища у Криму окупанти знову заблокують.

Проект коштуватиме бюджету понад мільйон гривень.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

Херсонська область.