У новому році проблеми на фондових ринках світу залишилися старими. Найбільшим «подразником», як і торік, залишається Китай. Торги на Шанхайській та Шеньчженській фондових біржах 4 та 7 січня нагадали ситуацію піврічної давності, коли біржові індекси максимально обвалилися і потягнули за собою індекси інших азійських країн.


4 січня на Шанхайській та Шеньчженській біржах було вперше задіяно механізм автоматичного зупинення торгів. Комісія з регулювання ринку цінних паперів Китаю запровадила його наприкінці минулого року. Тільки-но індекси просідають більш як на 5%, торги призупиняються, а через 15 хвилин відновлюються. Якщо спад продовжується до 7%, торги зупиняються остаточно. Передбачалося, що в такий спосіб можна попередити різкі коливання на ринку. 4 січня ключовий індекс Shenzhen Composіte просів спочатку до 5%, а потім і до 7%.


7 січня ситуація повторилася. Менше ніж за годину, Shanghaі Composіte Іndex втратив понад 7,32% (3115,89 пункту). Найблискавичніші торги в історії китайських бірж було призупинено, а потім припинено зовсім. Така само ситуація того дня склалася і на Шеньчженській біржі, де падіння індексу Shenzhen Component дійшло до 8,35% (10745,47 пункту).


Автоматичне регулювання не допомогло. Тож з 8 січня Комісія з регулювання ринку цінних паперів Китаю призупинила дію цього механізму. Експерти пояснили відмову від автоматичного регулювання тим, що воно не тільки не виправдало надій, а навпаки: побоювання автоматичного закриття торгів викликало паніку в інвесторів, які поспішили продати акції хоч за яку ціну.


Однак не механізми регулювання стали причиною проблем на фондових ринках. Причина — в нестабільності китайської економіки, сповільненні її темпів і поки що неефективних пошуках нових стимулів для розвитку економіки.


8 січня китайські ринки після обвалу відновили зростання. На початок другої половини дня індекс Shanghaі Composіte зріс на 2,8% — до 3211,12 пункту, індекс CSІ300, що втратив за перші чотири дні торгів 12%, зріс на 3%. Shenzhen Composіte Іndex, який напередодні втратив понад 8%, додав 2,25% — до 2002,21 пункту.


Одним із чинників зростання стало рішення Народного банку Китаю незначно підвищити курс юаня до долара, у такий спосіб регулятор дав сигнал інвесторам про підтримку держави. Однак, як показує досвід, цих зусиль вистачить ненадовго. Уже в понеділок 11 січня, за повідомленням агентства Сіньхуа, на обох торговельних майданчиках — у Шанхаї та Шеньчжені — почалися з падіння котирувань, а на кінець дня сягнули 5,33 та 6,21 відсотка відповідно.


Події на фондових ринках Китаю спричиняють ланцюгову реакцію і в інших країнах. Навіть фондовий ринок США за чотири дні втратив понад 5% — це найбільший спад за 119 років.


Експерти зі світових фінансів вбачають в нинішніх обвалах фінансових ринків ознаки нової економічної кризи. І на цей раз вона може початися з Китаю.

Токіо.