Японія може в односторонньому порядку заборонити грошові перекази в Північну Корею (крім гуманітарної допомоги), а також закрити свої порти для північнокорейських кораблів. Про таку реакцію на випробування КНДР водневої бомби повідомив прем’єр-міністр Японії Шіндзо Абе в неділю, під час поїздки по західних регіонах держави.

 


Нагадаємо, що 6 січня КНДР заявила про випробування водневої бомби. На пропозицію США та Японії було скликано засідання Ради Безпеки ООН. Учасники засідання заявили, що Північна Корея своїми діями порушила чотири резолюції, ухвалені Радою Безпеки ООН з 2006 по 2013 роки, створила загрозу міжнародному миру та безпеці. Й тому 15 постійних і непостійних членів Радбезу (серед них і Японія, і Україна) ухвалили рішення негайно почати роботу над новою резолюцією щодо КНДР.


Однак поки буде формуватися загальна резолюція, глава японського уряду, виступаючи на терміновому засіданні Ради національної безпеки Японії, доручив членам японського Радбезу розглянути жорсткі односторонні економічні заходи проти Пхеньяна.


Міжнародне співтовариство також засудило намагання КНДР підірвати мир і безпеку в світі. Найбільше занепокоєні діями Північної Кореї сусіди — Південна Корея та Японія. Міністри оборони двох країн домовилися посилити взаємодію та обмін інформацією між Токіо, Сеулом та Вашингтоном. Ядерне випробування КНДР стало головною темою візиту до Японії міністра закордонних справ Великої Британії Філіпа Хаммонда.


Днями стало відомо, що США перекидає з тихоокеанської бази на Гуамі до Південної Кореї стратегічний бомбардувальник В-52, а до берегів Корейського півострова може підійти авіаносець «Рональд Рейган», який базується в японському порту. В жовтні минулого року він уже брав участь у військово-морських навчаннях у Південній Кореї. На початок лютого заплановано нові американсько-південнокорейські навчання. Водночас чимало військових спеціалістів вважають малоймовірним факт проведення КНДР випробування саме водневої бомби. Такі висновки вони роблять, враховуючи магнітуду підземних поштовхів, викликаних при вибуху.

«Фейковим» називають і відео запуску балістичної ракети з підводного човна, показане через кілька днів після заяви. Однак безвідповідальне брязкання зброєю з боку Пхеньяна від цього не стає менш небезпечним.