Луганська регіональна організація Національної спілки журналістів України звернулася до уповноваженого Президента України з мирного врегулювання конфлікту в Донецькій та Луганській областях Ірини Геращенко з проханням допомогти у звільненні з полону луганської журналістки Марії Варфоломєєвої. Вже рік дівчина перебуває у полоні бойовиків «ЛНР». «Саме 9 січня 2015 Марія перестала виходити на зв’язок. Вона була звинувачена в «шпигунстві» тільки за те, що робила фотозйомку будівель Луганська. За її особистими фотографіями в соцмережі члени терористичної організації зробили висновки, що вона є активним членом «Правого сектору», — повідомляють луганські журналісти. — Марію звинуватили в корегуванні артилерійського вогню під час обстрілу Луганська 27 січня, який нібито призвів до загибелі жителів міста. Той факт, що дівчину затримали 9 січня, тобто за два з половиною тижні до артобстрілу, схоже, нікого не бентежив. Як і те, що снаряди реактивної системи залпового вогню прилетіли з боку тилу бойовиків».
Українська сторона вже декілька разів намагалась обміняти Марію на бойовиків «ЛНР», однак усі спроби це зробити закінчувались безуспішним результатом. Нині Марія Варфоломєєва — єдина українська журналістка, що перебуває у ворожому полоні.

Народний депутат України з фракції «Блок Петра Порошенка» Ірина Геращенко відреагувала на лист Луганської регіональної організації НСЖУ щодо визволення з полону «ЛНР» Марії Варфоломєєвої. Вона заявила, що питання утримання Марії Варфоломєєвої постійно порушується українською стороною під час перемовин. Про це парламентарка написала на своїй сторінці в Facebook.
«Її прізвище та її історію від нас знають наші європейські колеги і дипломати — як приклад безчинств бойовиків, що утримують в полоні не лише військових, але і цивільних, зокрема журналістів. Ми разом із СБУ неодноразово включали і включаємо прізвище пані Марії в усі списки із вимогою на звільнення. Кілька разів її звільнення зривалося», — сказала Ірина Геращенко. Вона радить журналістам Луганщини «публічно і голосно» звернутися до «екс-колеги, екс-речника Януковича, а нині видного діяча бойовиків Родіона Мірошника» з вимогою звільнити Марію Варфоломєєву.
«Саме його боси утримують пані Марію і знущаються над нею вже рік... Може, він ще пам’ятає, що колись так само мав квиток НСЖУ, і, може, все- таки, в нього ворухнеться совість, якщо вона хоч колись була. А я, в свою чергу, звичайно, продовжу боротьбу за її звільнення і ще й ще раз порушуватиму питання звільнення Марії в Мінську 13 січня», — резюмувала уповноважена Президента з питань мирного врегулювання конфлікту на сході України.

Луганська область.