З 10 січня 2016 року набула чинності постанова Кабінету Міністрів про заборону ввезення на митну територію України товарів, що походять з Російської Федерації. Вона є відповіддю на запровадження Росією з 1 січня цього року продовольчого ембарго проти товарів України.

Заборона на ввезення товарів із Росії діятиме до 5 серпня 2016 року або «до скасування заборони ввезення на митну територію Російської Федерації товарів сільськогосподарського призначення, продукції та сировини, що походять з України».

Окрім того, оскільки Росія заявила про вихід із зони вільної торгівлі з Україною, на решту товарів російського виробництва буде піднято мито. «Ми діємо дзеркально, — зауважив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. — Не ми почали цю війну. Але агресор буде покараний».

На сторінці Міністерства економічного розвитку і торгівлі України в мережі Фейсбук заступник міністра Наталія Микольська зазначила, що під санкції потрапили передусім товари, які «...РФ уже давно обмежила як імпорт з України. Ці обмеження ми оцінюємо як агресію РФ у торговельній сфері та вважаємо, що це є порушенням принципів міжнародного права, а також угод СОТ. У відповідь ми застосували як контрзаходи імпортні мита на товари з РФ та ембарго стосовно деяких товарів».

Отже, під заборону на ввезення в Україну потрапили такі російські товари: м’ясо та субпродукти великої рогатої худоби, свиней, птиці; риба і ракоподібні, молюски та інші водяні безхребетні; молоко, вершки, кефір, сири плавлені; кава смажена з кофеїном, чай чорний; кондитерські вироби з цукру без вмісту какао; шоколад, шоколадні цукерки; продукти дитячого харчування; хлібобулочні, борошняні вироби; продукти для приготування соусів і готові соуси; пиво із солоду (солодове), горілка; корм для собак і котів; сигарети з фільтром; засоби для миття шкіри; гербіциди, інсектициди, фунгіциди, родентициди; обладнання для залізниць або трамвайних колій, локомотиви дизель-електричні тощо. Детальніше з постановою № 1147 від 30 грудня 2015 р. можна ознайомитися на Урядовому порталі.

Міністр аграрної політики і продовольства Олексій Павленко, цитує «Українська правда», переконаний, що завдяки запровадженню санкцій «Україна компенсує експортні втрати за рахунок імпортних обмежень». За його словами, більшість товарів, що імпортуються до України з РФ, є продукцією транснаціональних компаній, виробничі об’єкти яких розміщено по всьому світу, в тому числі й у країнах Європи. Також міністр вважає, що двостороннє ембарго стимулюватиме ці компанії розглядати можливість переносити виробничі потужності з Росії на територію України.