Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк доручив перерахувати вартість сплати за теплопостачання по всіх об’єктах, де послуга не була надана якісно. Про це він заявив під час засідання міжвідомчого оперативного штабу Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.


За словами глави уряду, оскільки сьогодні багато громадян скаржаться на неналежну температуру батарей, то прийнято рішення, яке зобов’язує теплопостачальні компанії перерахувати вартість послуги, якщо вона надана не в повному обсязі або неякісно. «Неякісно — це означає, що батарея холодна, а рахунок виставляють як за гарячу», — сказав він.


Конкретизуючи цю проблему в програмі «10 хвилин з Прем’єр-міністром», А. Яценюк розповів про механізм перерахунку тарифу на теплопостачання. «Якщо у вашій оселі температура нижча 18 градусів, подзвоніть або до теплокомуненерго, з яким у вас договір, або у ваш ЖЕК чи ваше ОСББ. Повідомте їм, що у вашій квартирі температура нижча 18 градусів, і запросіть невідкладно комісію для того, щоб вона склала акт. Коли будете розмовляти по телефону, обов’язково запитайте номер заявки, яка зареєстрована як ваш телефонний дзвінок», — повідомив він. За словами прем’єра, акт про температуру в помешканні комісія має скласти впродовж 72 годин. Якщо ж цього не станеться, то громадяни можуть зробити це самостійно, запросивши сусідів, щоб вони двома підписами засвідчили достовірність того, що температура справді нижча 18 градусів. А далі має відбутися перерахунок, який передбачає, що за кожен градус нижчої температури рахунок за тепло має бути зменшено на 5%. Наприклад, якщо у квартирі температура не 18 градусів, а 16 градусів, то це означає, що рахунок за теплопостачання за визначений період повинен бути зменшений на 10%. Якщо ж температура в помешканні не перевищує 12 градусів, то громадяни взагалі не повинні нічого платити. Проте для цього так само потрібно скласти відповідний акт та подати його до теплокомуненерго.


Також прем’єр розповів, чому Україна поки що не купує російський газ. «Зараз у підземних сховищах є майже 13 мільярдів кубометрів газу. Це на 2,3 мільярда більше, ніж було минулого року. Тобто ми накопичили достатній обсяг газу і перестали купувати його у Російської Федерації. З 1 січня вони виставили рахунок з ціною газу в 212 доларів за тисячу кубометрів, тому ми купуємо газ в Європейському Союзі, де він дешевший, ніж нам запропонувала Росія. Середня вартість придбання газу в Європейському Союзі майже 200 доларів США», — сказав А. Яценюк.