Які перспективи мовлення українських медіа в зоні АТО? Інформаційний запит із цього приводу «Голос України» надіслав до Українського державного центру радіочастот. Наводимо відповідь за підписом генерального директора центру Володимира Корсуна.

 

«1. Щодо участі Українського державного центру радіочастот у підготовці мовлення на східні території країни, непідконтрольні українській владі.


Одним із пріоритетних завдань своєї діяльності УДЦР вважає завдання забезпечення частотами розповсюдження програм українських мовників на територію проведення АТО. З метою вирішення зазначеного завдання та протидії інформаційній агресії російських засобів масової інформації, УДЦР оперативно опрацьовує відповідні доручення Міністерства інформаційної політики та замовлення Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення по визначенню можливості та умов користування радіочастотним ресурсом для потреб телерадіомовлення в зоні АТО.

Станом на 31.12.2015 року УДЦР визначив можливість використання в зоні АТО 26 радіочастот передавачами аналогового звукового мовлення, 19 телевізійних каналів (ТВк) передавачами аналогового телебачення та 1-го ТВк для цифрового наземного телевізійного мовлення, в тому числі в:

Донецькій області — 14 радіочастот для аналогового звукового мовлення, 11 ТВк для аналогового телевізійного мовлення та 1-го ТВк для цифрового наземного телевізійного мовлення;

Луганській області — 12 радіочастот для аналогового звукового мовлення та 8 ТВк для аналогового телевізійного мовлення.
Завдяки проведеним УДЦР заходам, з початку АТО в експлуатацію введено 35 передавачів, із них 19 телевізійних та 16 радіомовних.

2. Які є технічні можливості, щоб розпочати мовлення найближчим часом?
Відповідно до визначених чинним законодавством повноважень, УДЦР не має інформації з цього питання».