Ситуацію з українським мовленням на території розмежування на Луганщині називають складною, але контрольованою. Складність, перш за все, полягає у виконанні технічних завдань. В 2015 році в області встановлено шість потужних передавачів — три FM і три телевізійні, які дали можливість на певних діапазонах слухати і дивитися Україну як у зоні розмежування, так і на окремій частині окупованої території. Зокрема, сигнал доходить до Луганська, Алчевська, Кіровська, Стаханова, добре працює в Лутугіному.

 

Та обставина, що український сигнал став доступний населенню окупованої частини Луганщини, не на жарт стривожила керівництво «ЛНР». Потужна російська техніка, терміново доставлена в Луганськ, сьогодні забиває передавачі, виходить на українські FM-частоти і говорить тут своїми пропагандистськими станціями. Лавірувати, точніше, переходити з діапазону в діапазон, Луганському обласному радіо важко, а, точніше сказати, неможливо, оскільки подібні дії не передбачені українським законодавством. У підсумку, до частини української території, що перебуває в зоні розмежування, — Станиці Луганської, Щастя — радіосигнал не доходить, а телебачення працює неякісно.


Реально оцінюючи ситуацію, в області вважають, що на рівні профільного відомства досі немає розуміння важливості системності в роботі радіо- і телемовлення в зоні АТО. В 2015 році, наприклад, ішла розмова про будівництво телевишок, за допомогою яких можна значно розширити діапазон мовлення. Сьогодні таке завдання гостро вже не стоїть. Немає навіть замовлення на проект вишок. Замість наступальної політики з’явилася вичікувальна: а раптом завтра Донбас стане вільним, тож чи варто сьогодні вкладати кошти? «Варто, — вважає керівник обласної телерадіокомпанії Андрій Шаповалов. — Сьогодні потрібна стратегія, що виходить із реалій, а не сподівань».


Луганська область.