Нещодавно мешканка Ніжина Світлана Борисюк побувала в Росії, куди їздила провідати українську льотчицю Надію Савченко.
Їздила подякувати за врятування її синів. Розповідає кандидат педагогічних наук, доцент кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя Світлана Борисюк: «18 лютого минулого року, коли почалися активні дії на Майдані, мій син ішов з візою, яку йому дали до Америки. Валерій мав іти до лікаря, бо мав хворобу — астму. Але в результаті вони разом опинилися в цю ніч на Майдані поряд з Надею, де, як і інша українська молодь, захищали свій європейський вибір. 20 лютого почалось жахіття — розстріл Майдану. Надя Савченко попросила Валерія та Івана в готелі «Україна» носити поранених. Таким чином, волею долі та Наді хлопці не потрапили на Інститутську. І тому я поїхала до Наді сказати материнське «спасибі» за те, що уберегла моїх синів».
Цілу ніч працівники ФСБ Росії вирішували на кордоні, що робити з книгами Надії Савченко «Сильне ім’я Надія», які везла ніжинський педагог.
А після поїздки родина Борисюк запросила сестру легендарної льотчиці Віру в Ніжин на презентацію книги.
Зала Будинку культури була повністю заповнена. Чимало небайдужих жителів міста прийшло поспілкуватися із сестрою нашої героїні, висловити слова підтримки і великої вдячності за мужність, героїзм та незламність, котрі вселяють в українців віру в перемогу.
«Щоб спецслужби нічого не запідозрили, полонена писала непомітно, на окремих аркушах паперу чи на зворотах адвокатських записів. Усе написане частинами передавала своєму захиснику. У книзі — не лише біль, страх і переживання, а й маленькі хитрощі. Писала про все і головне — правду», — розповіла Віра Савченко.
«Писала про період голодування. Тому деякі епізоди навертають на сльози. Ця книга написана серцем, вона про те, що відбувається із людиною у найскладніших ситуаціях, як вона бачить цей світ очима жінки, очима військового, очима полоненої», — наголосила вона.
Книгу Надії Савченко мали можливість придбати усі присутні, а гроші, отримані за неї, сестра української льотчиці Віра Савченко хоче передати іншим українським в’язням, яких тримають під вартою в Росії, бо в них немає можливості найняти російських адвокатів.

Чернігівська область.