Соціальні служби Луганщини спільно з міжнародними організаціями сьогодні обробляють електронні справи внутрішньо переміщених осіб, створюючи єдину базу переселенців по всій країні. «Так нам буде простіше бачити своїх співгромадян-земляків на території інших областей», — стверджує директор департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Елеонора Поліщук. На території Луганської області зареєструвалися 244 тис. 385 внутрішньо переміщених осіб. Найбільша їхня кількість — 50 794 — перебуває в Сєверодонецьку. Говорячи про проблеми переселенців, Елеонора Поліщук передусім називає недосконалість законодавчої бази й проблеми реєстру.
«Сьогодні до нас звертаються міжнародні організації, які готові допомогти ВПО, — розповідає вона. — Крім того, треба формувати бюджет на наступний рік, тому необхідно знати, скільки треба коштів, щоб підтримати переселенців, дати їм соціальні гарантії в адаптації. Треба знати, з якої території, куди й скільки осіб виїхали й куди прибули. Для цього потрібна серйозна аналітична робота, спеціальна державна програма».
Елеонора Поліщук звертає також увагу на ще одну важливу проблему з реєстрацією дітей, які приїхали на підконтрольну українській владі територію не з батьками, а з іншими родичами. «Ці родичі до досягнення дитиною 18 років не є повноважними представниками, які могли б вирішувати питання таких дітей. Тому такі діти без супроводу батьків або опікунів не можуть зареєструватися як ВПО». Це важливе питання область уже порушила перед Мінсоцполітики. До речі, 2,5 тисячі громадян, які зареєструвалися як переселенці, виплати були припинені через те, що працівники міграційної служби не виявили їх за місцем реєстрації.
Нагадаємо, що, за інформацією прес-служби ДСНС України, кількість переселенців із Криму й Донбасу сягає в країні майже мільйона осіб.

Вл. інф.

Луганська область.