Уже впродовж двох тижнів у ФРН не вщухають пристрасті за мігрантами, спричинені ними самими: в новорічну ніч поблизу вокзалу в Кельні понад тисячу мігрантів порушували громадський порядок і вигукували образи на адресу представників право-охоронних органів.


Зафіксовано пограбування і зґвалтування жінок. До поліції із заявами звернулося понад 500 постраждалих, і їх кількість зростає. ЗМІ заговорили про те, що вуличний кримінал, у якому беруть участь біженці, загрожує самому устрою німецького суспільства. Також зафіксовано напади вже на поселення мігрантів, їм погрожують по телефону.


Водночас у пресі спалахнув скандал: представників влади Кельна, і не тільки цього міста, звинувачують у замовчуванні скоєних біженцями порушень, бездіяльності і навіть у брехні, а німецькі правоохоронні органи — цих чемпіонів світу з підтримання громадського порядку — в тому, що вони не тільки не зуміли впоратися із цілком передбачуваною ситуацією, а й не реагували на безлад.


Більш того обербургомістр Кельна на прес-конференції запевнила, що всі випадки заворушень розслідуються і що серед біженців немає порушників. Хоч невдовзі з’ясувалося, що все було навпаки: поліція і карні відомства лише спостерігали за подіями, а затримані порушники чекають на надання їм притулку у ФРН. Також інформація про це не надходила з офіційних джерел, громадяни дізнавалися про події із соціальних мереж. Уже не мовчать опозиційні політики, звинувачуючи канцлера Ангелу Меркель у причетності до створення такої ситуації.


Чому німецька поліція стала лише спостерігачем масових безпорядків, а влада не спромоглася адекватно їх оцінити? Очевидно, що цього разу й ті, й інші стали жертвами власного ентузіазму. Ухваливши рішення про прийняття такої величезної кількості біженців (їх у ФРН налічується понад мільйон), уряд водночас намагався переконати суспільство, що всі вони постраждали від війни, їм потрібна допомога, одне слово — прибульці винятково порядні люди. Ще влітку німці, хоч далеко не всі, співчутливо поставилися до біженців і чим могли допомагали їм облаштуватися, хоч уже було очевидно, що забезпечити всім необхідним, та ще й за німецькими стандартами, таку кількість прибулих держава не в змозі. Тож біженці почали висловлювати невдоволення: розраховували на всі блага, а доводиться перебиватися у гуртожитках і навіть у величезних залах складів і колишнього летовища. І цей тисячний натовп невдоволених, здебільшого ще й напідпитку, прийшов на привокзальну площу Кельна «відзначати» Новий рік...


Чому поліція не реагувала ані на напади на жінок, ані на порушення громадського порядку іноземцями, що зазвичай не залишилося б непокараним для німецького громадянина? Тут хоч і дивно, але все просто: державні правоохоронні органи, з одного боку, мають гарантувати безпеку своїх громадян, а з другого — неухильно дотримуватися державної політики відкритості стосовно біженців, задекларованої урядом. Щодо якогось третього варіанта вказівок очевидно не було...


Берлін..

 

ДО РЕЧІ


Події у Кельні — не перший факт масових сексуальних домагань, вчинених мігрантами. Шведська газета Dagens Nyheter виклала беззаперечні докази подібних дій групи молодих чоловіків, чимало з яких були мігрантами, в 2014-му та 2015-му роках, під час стокгольмських музичних фестивалів. Прем’єр-міністр Швеції Стефан Левен уже заявив, що поліція країни зрадила молодих жінок, два роки ігноруючи повідомлення про сексуальні домагання, і зажадав пояснень, чому подані заяви не реєструвались, а поліція замовчувала ці факти. Голова поліції Швеції Дан Еліассон пообіцяв провести внутрішнє розслідування, повідомляє ВВС.


Окрім того, стало відомо, про аналогічні факти неправомірних дій щодо жінок і в інших країнах, зокрема в Австрії. А правоохоронці Фінляндії повідомили, що масовий напад на жінок у новорічну ніч готувався і в Гельсінкі. Поліція доклала всіх зусиль, щоб запобігти драматичному розвитку подій, та попри це в поліцію надійшли три скарги на сексуальні домагання.