Учора в Стамбулі стався потужний вибух у багатолюдному туристичному кварталі Султанахмет, де розташовані Синя мечеть і базиліка-музей Айя Софія. Невідомий вибуховий пристрій підірвав смертник на трамвайній зупинці, де завжди багато народу. Турецькі телеканали повідомляють про 15 поранених і 10 загиблих, але ці цифри можуть зрости. До місця інциденту прибуло кілька автомобілів «швидкої допомоги» і поліції.

 


Генконсульство України в Стамбулі з’ясовує, чи є серед постраждалих громадяни України. Поки встановлено, що поблизу зупинки перебувала велика група німецьких туристів, серед яких більшість потерпілих.
Тим часом національна служба безпеки Туреччини направила до США і країн Європи список із імен 13 мусульманських терористів, серед яких 9 жінок, і попередила партнерів про те, що вони підготували плани самовбивчих вибухів у різних містах. За даними турецької розвідки, ця група смертників поки що перебуває в Сирії, але готується до перекидання в Туреччину, а потім і в Європу. Головними цілями джихадистів є Німеччина, Франція, Голландія та Росія, уточнює турецьке видання «Хабертюрк».


У списках, скерованих партнерам по НАТО, зазначено не тільки прізвища та імена ймовірних терористів, а і їхніх батьків, місця і дати їх народження; їхній вік — від 16 до 30 років; у групі є два брати. На всі КПП Туреччині направлено попередження про посилення контролю під час проведення паспортного контролю і наголошується, що особливу увагу прикордонники мають звертати на жінок.


Тим часом у Стамбулі та провінції Адана (південь Туреччини) спецчастини по боротьбі з тероризмом провели масштабну операцію із затримання осіб, причетних до діяльності організації «Ісламська держава». Було затримано 33 особи, серед яких 16 іноземних громадян, у тому числі й одна росіянка, а решта — єгиптяни. «Затримані доставлені на допит в антитерористичний центр у Стамбулі. В них конфісковано друковані й цифрові документи, пов’язані з діяльністю ІД, зокрема з вербуванням нових людей у лави організації», — повідомив прес-центр МВС Туреччини.