Цього тижня Державна міграційна служба почала видавати паспорти громадянина України у вигляді пластикової картки. В Європі такі посвідчення називають ІD-карткою. Поки що в нас її можуть отримати тільки 16-річні українці, які вперше оформлюють свій «дорослий» документ. За словами голови Державної міграційної служби Максима Соколюка, решті бажаючих змінити свої старі книжечки на новенький пластик доведеться почекати, доки парламент не розгляне проект закону №3224 про внесення змін до деяких законів України щодо документів, що підтверджують громадянство, посвідчують особу, чи спеціальний статус.

 

Цей документ до Верховної Ради уряд подав п’ятого жовтня минулого року, і через місяць його було включено до порядку денного. Автори законопроекту наголошують, що пропоновані зміни необхідні для лібералізації візового режиму з Європейським Союзом. Крім запровадження в нашій країні ІD-карток, цим законопроектом також пропонується визначити Кабінет Міністрів органом, що затверджує порядок взаємодії між уповноваженими суб’єктами щодо ведення та функціонування Єдиного державного демографічного реєстру. Йдеться також про встановлення порядку проведення ідентифікації та верифікації (доказ, підтвердження) особи, формування переліку органів, уповноважених на виконання окремих функцій, та порядок оформлення й видачі картки трудового мігранта. Також пропонується розширити перелік заявників для забезпечення рівних прав громадян, іноземців та осіб без громадянства, які мають право на постійне чи тимчасове проживання. Запропоновані зміни чітко розмежовують види документів — з імплантованим безконтактним носієм та без нього.


Після ухвалення цього законопроекту наших співвітчизників зобов’яжуть отримувати паспорт після досягнення 14-річного віку. Окремо також запровадять посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту, а також видаватиметься картка трудового мігранта. Останній документ посвідчуватиме особу іноземця, або особу без громадянства, яка має законні підстави для проживання в Україні. Також пропонується змінити окремі положення законів про державну реєстрацію актів цивільного стану та про порядок виїзду і в’їзду в Україну наших громадян.


До речі, цей законопроект вже було доопрацьовано в Кабінеті Міністрів, тож, як зазначає науково-експертне управління апарату Верховної Ради, у новому тексті в цілому враховано попередньо висловлені до нього зауваження. 


Проте дещо все-таки залишилося поза увагою авторів документа. Зокрема, звертається увага на те, що неможливо ухвалювати зміни, які передбачають виключення з посвідчення біженця та проїзного документа біженця відомостей про дітей. Експерти звертають увагу, що зі змісту законопроекту та супровідних документів до нього не зрозуміло, дітям біженців, які не досягнули шістнадцятирічного віку, видаються такі само документи, як і дорослим, чи інші види документів.


Профільний парламентський комітет з питань інформатизації та зв’язку на своєму засідання підтримав цей законопроект, тож у першому читанні його можуть ухвалити ще до кінця січня.

 

Довідково 

 

До Єдиного державного демографічного реєстру планується вносити таку інформацію:


* ім’я особи;


* дата народження/смерті;


* місце народження;


* стать;


* дата внесення інформації до реєстру;


* відомості про батьків (опікунів, піклувальників або інших представників);


* відомості про громадянство або його відсутність;


* реквізити документів, виданих особі засобами реєстру;


* реквізити документів, що підтверджують смерть особи;


* відцифрований зразок підпису;


* відцифрований образ обличчя особи;


* відцифровані відбитки пальців рук (для оформлення паспорта громадянина для виїзду за кордон, дипломатичного паспорта тощо);


* для паспорта громадянина України відцифровані відбитки пальців рук (за згодою особи);


* додаткова змінна інформація (місце проживання, або перебування особи, народження дітей, реєстрація та розірвання шлюбу тощо).