Учора під стінами Київської державної адміністрації відбулася акція протесту жителів селища Биківня (на знімку). Вони запевняють, що під благородною справою — видачею землі для воїнів АТО — хочуть прикрити оборудку з роздачею загалом Биківнянського лісу під забудову.

Як розповіла нашому кореспондентові учасник акції — член ініціативної групи Тетяна Гурченко, ця історія сягає ще в часи, коли столицю очолювали Омельченко, а потім Черновецький. Йдеться про 200 гектарів лісових насаджень. За Радянського Союзу тут у лісі, який саджали самі мешканці Биківні, розташовувалася так звана радіостанція № 1, що глушила «ворожі голоси». І коли її ліквідували, сам ліс документально не було повернуто як власне ліс, а він просто значився як земельна ділянка. Це й дало змогу ще багато років тому розпаювати фактично половину ділянки — 100 га. Але зважаючи на те, що там таки росте ліс, і аби освоїти ці ділянки, його треба вирубати, на таку зухвалість тривалий час не наважувалися.
— І ось тепер, — каже пані Тетяна, з’явилася слушна і водночас, так би мовити, благородна нагода. Сусідні з розпайованими колись ділянками гектари хочуть передати воїнам АТО, а вже під цим прикриттям можна й розпочати освоєння лісу.
Ініціативня група биківнянців уже зустрічалася з воїнами, і багато хто з них ситуацію розуміють. Проте вони також побоюються, що можуть взагалі не отримати ділянок, тому чекають хоч якихось рішень влади.
Активісти також розповіли, що вже двічі були громадські слухання, але віз і нині там, і це при тому, що Віталій Кличко обіцяв все-таки розібратися. Мешканці Биківні вірять, що так і станеться, і апелюють до столичних депутатів. Вони також запевняють, що у їхньому селищі є земельні ділянки, які можна передати воїнам, при цьому не вирубуючи лісу. Адже тоді Київ зовсім позбавлять «зелених легень». До того ж, кажуть, тут мешкає дуже багато тварин. Одне слово, буде завдано непоправної шкоди екології.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.