Сьогодні в столиці Білорусі заплановано перше у цьому році засідання Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі. Хоча офіційно «нормандська четвірка» ще не дала старт Мінську-3, формально його вже запущено. Напередодні в Києві (вочевидь, із неофіційним візитом) побував нещодавно призначений Путіним представник РФ на переговорах у форматі Україна—ОБСЄ—Росія Борис Гризлов. Він зустрівся з представником України в контактній групі Леонідом Кучмою. Про це повідомила у Фейсбуці прес-секретар екс-президента Дарка Оліфер. За її словами, вони обговорювали порядок денний чергового раунду перемовин, призначеного на 13 січня.

 

Появу Гризлова в нашій столиці (він прибув у аеропорт «Бориспіль» літаком, що належать управлінню справами президента РФ, незважаючи на мораторій авіасполучення між Україною й Росією) різко розкритикували народні депутати, дипломати й журналісти. Нагадаємо, путінського гінця, який є персоною нон ґрата в ЄС, наша РНБО у вересні 2015 року внесла у санкційний список Екс-глава МЗС України Володимир Огризко не афішований візит Гризлова назвав виявом традиційної російської дипломатичної торгівлі. На його думку, у такий спосіб Путін намагається домовиться, щоб показати уявну готовність російського керівництва до компромісів, і мета таких кроків — скасування найближчим часом санкцій, уведених Заходом щодо Москви.


Судячи з ескалації ситуації в зоні АТО, Кремль не відмовляється від свого стратегічного завдання будь-що дестабілізувати Україну й створити зручні для себе важелі тиску на Київ. Однак і ігнорувати економічні процеси, що прогресують усередині своєї імперії у зв’язку з міжнародними санкціями, збирач земель руських уже не може. І цей когнітивний дисонанс явно нервує залізного Вову.


Так чи інакше, перемовини в Мінську триватимуть й у 2016 році. При цьому їх учасники спробують змінити правила під себе. Путін уже вимагає від Києва виконання 11-го пункту домовленостей (зміни в Конституцію). Україна ж у свою чергу наполягає на визначенні конкретних дат виконання Росією своїх зобов’язань по Мінських угодах. Про це заявив Президент Петро Порошенко, повідомляє його прес-секретар Святослав Цеголко в Twіtter.