На позачерговій сесії Рівненської обласної ради сьомого скликання затверджено зміни до обласного кошторису на 2016-й, який було ухвалено 25 грудня минулого року. У зв’язку з прийняттям Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» та з урахуванням фактичних надходжень податків і зборів до обласного бюджету у 2015-му, змін до податкового та бюджетного законодавства депутати проголосували за те, щоб збільшити затверджений обсяг власних доходів на 69 696,7 тис. грн. Значно збільшено обсяг затверджених у Держбюджеті для Рівненщини субвенцій на соцзахист населення.
Для реалізації спільного інвестиційного проекту Світового банку та Міністерства охорони здоров’я «Поліпшення здоров’я на службі у людей», що сприятиме реформуванню первинної ланки медичної допомоги у північних районах області та зниженню рівня кардіозахворювань, з Держбюджету Рівненщині надано майже 20 мільйонів гривень субвенції.
Оскільки на підготовку робітничих кадрів на нинішній рік субвенція з Держбюджету не передбачена, навантаження у цьому питанні лягло на обласний кошторис: за рахунок власних доходів обласного бюджету передбачається 62 575,7 тис. грн. на утримання 13 професійно-технічних навчальних закладів та Костопільського будівельно-технологічного коледжу (без урахування закладів, які розташовані у містах обласного підпорядкування). Цей обсяг асигнувань дає змогу здійснювати видатки на мінімальному рівні, необхідному для функціонування закладів протягом шести місяців.
На сесії ухвалено також звернення обласних депутатів до Верховної Ради та Кабінету Міністрів щодо загрози розбалансованості обласного та інших місцевих бюджетів Рівненщини через деякі норми Закону «Про Державний бюджет на 2016 рік». Серед таких депутати, зокрема, визначають:
— утримання 23 ветеринарних лікарень та лабораторій, які ще з 1 січня 2015 року передані на фінансування з обласних бюджетів, хоча вони залишаються державними закладами;
— у зв’язку з переходом підприємств — великих платників податків на обслуговування у спеціалізовані державні податкові інспекції ВПП (м. Київ та м. Львів) втрати обласного бюджету у 2016 році становитимуть понад 10 млн. грн., що зменшить ресурс для фінансування першочергових видатків;
— показники обсягів медичної субвенції на 2016 рік розраховані виходячи з фінансового нормативу бюджетної забезпеченості на одного жителя у розмірі 696,1 грн., що більше торішнього показника лише на 2,1 грн., або на 0,3 відсотка.
Враховуючи підвищення у 2016 році соціальних стандартів, зокрема розміру мінімальної заробітної плати працівників бюджетної сфери на 12,8 відсотка, а також те, що питома вага видатків на заробітну плату з нарахуваннями в обсязі медичної субвенції становить майже 80 відсотків, депутати у зверненні пропонують збільшити обсяг медичної субвенції для Рівненської області на 98 млн. грн.
Обласна рада просить також передбачити Рівненщині з Держбюджету 45 млн. грн. субвенції на забезпечення передбачених законодавством (ст. 102 Бюджетного кодексу) пільг із послуг зв’язку, компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян, оскільки на ці цілі в місцевих бюджетах немає фінансового ресурсу.
Крім того, депутати висловили своє обурення з приводу скасування субвенції з Держбюджету на підготовку робітничих кадрів, що може призвести до ліквідації галузі профтехосвіти. Щоб цього не сталося, вони вимагають під час внесення змін до Державного бюджету на 2016 рік передбачити для Рівненської області цільову субвенцію на це у сумі 202,2 млн. грн.

Рівне.