Учора Конституційний Суд України (КСУ) розпочав у формі усного слухання розгляд звернення Верховної Ради про надання висновку щодо конституційності законопроекту про внесення змін до Конституції України в частині правосуддя. Суддею-доповідачем став Олександр Литвинов. На розгляді були присутні 13 суддів за умови необхідного кворуму в 12 чоловік.

 

Нагадаємо, що метою запропонованих змін є вдосконалення конституційних основ правосуддя для практичної реалізації принципу верховенства права і забезпечення кожному права на справедливий судовий розгляд справи незалежним і безстороннім судом.


Прийняті зміни мають сприяти реалізації повномасштабної судової реформи та оновленню суддівського корпусу відповідно до суспільних очікувань і згідно з європейськими стандартами, відновленню довіри громадян до судової гілки влади, а також забезпеченню належного функціонування прокуратури, адвокатури та системи виконання судових рішень.


Зокрема запропоновані конституційні зміни щодо правосуддя мають забезпечити: деполітизацію та незалежність судової влади шляхом зміни повноважень Верховної Ради України та Президента України у сфері правосуддя відповідно до міжнародних стандартів; зміну процедури формування та діяльності органів, відповідальних за суддівський корпус відповідно (конституційне закріплення повноважень Вищої ради правосуддя, більшість членів якої становлять обрані суддівським корпусом судді); підвищення вимог та професійних стандартів для суддівського корпусу через підвищення вікових та професійних цензів до кандидатів на посаду судді, запровадження конкурсного принципу призначення судді на посаду, уточнення і посилення гарантій незалежності та недоторканності суддів; обмеження імунітету суддів до функціонального, тобто встановлення заборони притягнення судді до кримінальної відповідальності за його юридичну позицію, викладену в судовому рішенні; гарантії щодо фінансування, а також захисту професійних інтересів суддів; удосконалення діяльності Конституційного Суду України та запровадження інституту конституційної скарги.


Постійний представник Верховної Ради України в Конституційному Суді України Анатолій Селіванов, виступаючі в суді, зупинився на найбільш важливих аспектах законопроекту, навів ґрунтовні аргументи з приводу дотримання парламентом процедури підготовки та внесення змін до Конституції України щодо правосуддя, високо оцінив безпосередньо зміст законопроекту, який став предметом обговорення в КСУ. Зокрема, він зазначив, що законодавець прийняв модель оновлення судової влади. З позиції конституційної методології аналіз змісту конституційних змін повинен відбуватися в порівняльному і прогностичному аспектах, що дасть правильні висновки для підтвердження доктрини вищих цінностей: права людини, територіальна цілісність і суверенітет нашої держави. Зміст законопроекту відповідає сучасним вимогам суспільства — провести перебудову, не корекцію, а саме перебудову конституційної моделі судової влади за новим планом і за новими підходами. Щодо деяких негативних зауважень і засторог, які були надані КСУ окремими науковими установами, А. Селіванов вважає їх такими, що мають рекомендаційний характер, а самі зауваження науковців вимагають певних коментарів. 


Розгляд справи в Конституційному Суді  на час здачі номера до друку тривав.