На цьому наголосив Президент України Петро Порошенко під час відвідання 44-ї окремої артилерійської бригади, що дислокується у Тернополі. «Ми чітко наголошуємо: всі пункти Мінських угод мають бути виконані, — підкреслив він. — У зв’язку зі зривом Російською Федерацією виконання своєї частини зобов’язань ми твердо ставимо питання, щоб у 2016-му прив’язати всі передбачені Мінськими угодами кроки до конкретної дати. Саме цьому будуть присвячені переговори у «нормандському форматі».

Реформування армії триватиме й надалі

Верховний Головнокомандувач повідомив, що активне реформування Збройних Сил триватиме й надалі. Зокрема, 2016-й проголошено Роком Повітряних сил. У контексті цього передбачається провести реорганізацію та підвищення їх ефективності, насамперед це стосується протиповітряної оборони. Важливо навчити людей користуватися високотехнологічним обладнанням. За словами Президента, у Державному бюджеті Міністерству оборони виділено 57 мільярдів гривень, або 2,5 відсотка ВВП: «Це мінімально необхідна потреба армії, але це максимум, який може потягнути наша економіка». Водночас П. Порошенко зауважив, що, незважаючи на істотне скорочення кількості обстрілів порівняно з тими, які спостерігалися наприкінці листопада — початку грудня, ми змушені тримати вздовж лінії зіткнення добре озброєний і значний контингент українських військ.
На запитання про можливість оголошення чергової хвилі мобілізації Президент відповів, що ініціатива має йти від Міністерства оборони та Генштабу. Якщо така ініціатива буде, то він її підтримає і внесе відповідний документ до Верховної Ради.
Петро Порошенко високо оцінив зусилля керівництва Міноборони і місцевої влади щодо відновлення бази 44-ї окремої артилерійської бригади, створеної понад рік тому. За цей час її військовослужбовці виявили високий професіоналізм, мужність і хоробрість, обстоюючи територіальну цілісність України у найгарячіших точках. 67 військовослужбовців бригади представлено до державних нагород, 10 з них, на жаль, посмертно. Президент України вшанував пам’ять полеглих і поклав квіти до підніжжя пам’ятника, встановленого на території бригади. Десять військових отримали з його рук ордени Богдана Хмельницького ІІІ ступеня, «За мужність» ІІІ ступеня та медалі «За військову службу Україні». Петро Порошенко також вручив ключі від квартир сім’ям загиблих військовослужбовців: Павла Баса (того дня, до речі, у Тернополі відкрили меморіальну дошку на будинку, де проживав Павло. — Авт.), Юрія Наливайчука з Тернополя, Романа Мусія з Шумська та інвалідові другої групи Олександрові Сеньковському з Гусятина, який дістав поранення під Дебальцевим і втратив ногу.

Інвестиції — це нові робочі місця

Тепло зустрічали главу держави працівники одного з найбільших в області підприємств з іноземними інвестиціями «СЕ Борднетце-Україна», яке належить до провідних світових виробників кабельної продукції для автомобілів. Тут нині трудиться понад 3,5 тисячі осіб. Підприємство має намір створювати нові потужності у Чернівцях і Чорткові. Президент назвав його символічним, адже ми нарешті отримали безперешкодний доступ на ринки країн Євросоюзу: «Нам треба, щоб більше інвестицій приходило в Україну, щоб більше робочих місць створювалося». Він також висловив упевненість, що інвестиційний клімат у нашій країні поліпшується. Сприятимуть цьому й зміни у податковому законодавстві, істотне зниження розмірів єдиного соціального внеску, спрощення адміністрування податку на додану вартість. «Якщо раніше цей податок був джерелом корупції, то крок за кроком, тиждень за тижнем ми перерубаємо ці щупальця корупційного спрута», — підкреслив Петро Порошенко.

Пріоритет — майбутнє дітей

Питання освіти та майбутнього дітей мають бути пріоритетними у державній політиці. Таку думку глава держави висловив на церемонії відкриття нової школи І—ІІ ступенів у селі Соколові Теребовлянського району. А поліпшенню освітнього процесу сприятиме реформа з децентралізації, додав він.
Керманич країни подарував учням комп’ютерний клас із мультимедійною дошкою, пообіцяв шкільний автобус, адже у новому двоповерховому закладі навчатимуться діти з трьох сіл. У приміщенні є все необхідне: добре обладнані класи і кабінети, бібліотека, великий спортивний зал з душовими, вбиральні. Будову почали зводити ще 1991-го, але закінчити її вдалося лише торік саме завдяки акумуляції коштів Фонду регіонального розвитку і районного бюджету, що є яскравим прикладом переваг децентралізації. Діти й батьки заспівали Президентові колядок.
А під час зустрічі з мешканцями села глава держави висловив упевненість, що вже цього року ЄС реалізує програму з безвізового режиму для українців.

Тернопільська область.

ДОСЛІВНО

Президент Петро Порошенко: «Оскільки з січня в ОБСЄ головуватиме наш партнер і союзник Німеччина, то ми передбачаємо розширення мандата і кількості спостерігачів ОБСЄ».

 

 

 

Президента тепло зустрічали на підприємстві «СЕ «Борднетце-Україна».

Фото надане прес-службою облдержадміністрації.