Майстер виробничого навчання Рівненського центру професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості Сергій Торуля взяв участь у міжнародному ковальському фестивалі у місті Ібзіц (Австрія).


Щорічний фестиваль має неабиякий авторитет у міжнародної ковальської спільноти й усіх поціновувачів високого мистецтва обробки металу. Саме тут досяг вершин майстерності старійшина ковальства Альфред Хаберман, який ще у 50-ті роки минулого століття створив і розвинув особливу техніку кування та вчив інших розуміти душу металу. Бургомістр Ібзіца умовив метра переїхати з Чехії до Австрії, обіцяючи всіляке сприяння в популяризації ковальства. І тепер місто стало ковальською Меккою, його занесено до переліку об’єктів світової культурної спадщини ЮНЕСКО. Бургомістр Ібзіца Йозеф Хофмархер — президент «Кола європейських ковальських міст».


Ось і цього разу численні відвідувачі фестивалю (а їх протягом двох днів було понад 12 тисяч з різних країн) спостерігали за роботою ковалів, купували різдвяні подарунки на ярмарку народних ремесел та брали участь у майстер-класах.


Ковалі змагалися у п’яти номінаціях. Сергій Торуля спільно з майстром із Івано-Франківська Ярославом Паньківим працювали над втіленням теми єдності, що була заявлена на фестивалі. У підсумку створений ними з цільного шматка металу витвір, що зображає чоловіка та жінку, визнано кращим у номінації «Скульптурна композиція «Unіty» (на знімку).

 


Сергій Торуля із захопленням розповів про чудову організацію форуму та зазначив, що участь у таких відомих ковальських фестивалях дає неоціненний досвід, який він передаватиме своїм учням.

 


На знімку внизу (зліва направо): Ярослав Паньків з Івано-Франківська, Валерій Двуречінський — генеральний директор ТОВ «Ковальська майстерня», Сергій Торуля з Рівного під час ковальського фестивалю в Австрії.


Фото надане Рівненським обласним центром зайнятості.