Протягом минулого року кількість робочих місць у Маріуполі скоротилася на 12 тисяч і продовжує скорочуватися. Про це повідомив міський голова Юрій Хотлубей на засіданні колегії Донецької обласної державної адміністрації в четвер. «Це все наслідки кризи. Практично повністю закрита кондитерська фабрика — 830 робочих місць. Судноремонтний завод має проблеми. На «Азовмаші» скорочення обсягів на 40 відсотків, і ця тенденція зберігається цього року», — сказав керівник міста.
За його словами, найбільшу тривогу викликає становище машинобудівного підприємства, де перейшли на чотириденний робочий тиждень. «Завантаження є лише в цехах важкого машинобудування. Вагонобудування, цистерни — а це близько 13 тисяч із 19 тисяч членів трудового колективу — нині під питанням», — додав Ю. Хотлубей.
Міський голова вважає, що порятунком для підприємства можуть стати замовлення від Укрзалізниці, які дали б змогу завантажити потужності машинобудівників та оновити рухомий склад залізниці. Ідею підтримав голова обласної держадміністрації Сергій Тарута: «Там треба працювати одразу за кількома напрямами. Перший — поповнення вагонного парку Укрзалізниці, що логічно. Другий — освоїти європейські стандарти. Нині Європа прийняла рішення про розширення перевезень залізничним транспортом до 80 відсотків вантажів. Там відкривається достатньо гарний перс-пективний ринок, для цього ми повинні освоїти іншу колію. І третє — безумовно, є резерви з точки зору інвестиційного потенціалу, і тут «Азовмаш» повинен бути одним з учасників обслуговування. Проблема є, ми її знаємо і спільно розроблятимемо заходи».
Днями активісти місцевого осередку Компартії під час мітингу закликали націоналізувати «Азовмаш» та фінансувати його з бюджету. «Нехай вони прийдуть і покажуть, як вони керуватимуть, — заочно відповів на закиди маріупольських комуністів очільник області. — Нехай покажуть програму завантаження на найближчі 15 років. Тоді, можливо, власники самі захочуть віддати. Але сьогодні, як правило, власники дістають зі своєї кишені кошти і додатково фінансують. Не думаю, що в комуністів так багато грошей. Це все риторика популістська».
 
Донецька область.