Обласний бюджет Сумщини на 2016 рік ухвалили з доходами в 1 мільярд 339 мільйонів гривень та видатками на 1 мільярд 337 мільйонів гривень. Та оскільки напередодні голосування з’явилася інформація, що деякі великі підприємства області платитимуть частину податків до бюджетів інших областей, тож, певно, ці гроші очікувати не варто. Відповідно, доведеться зменшити й видатки, адже знайти нові джерела покриття несподіваного дефіциту нереально. Проте бажання депутатів «покласти бюджет під ялинку» було дуже великим, тож його задовольнили.

 

Де взяти додаткові 25 мільйонів?

 

До реєстру великих платників податків на Сумщині включили 15 підприємств, серед яких такі важливі для всієї держави, як «Сумихімпром» та об’єднання імені Фрунзе. В області їх називали «бюджетоутворюючими». І ось тепер з’ясувалося, що ці підприємства наповнюватимуть  бюджети Київської та Харківської областей. Тож голова обласної ради Семен Салатенко на кількох публічних заходах закликав об’єднати зусилля та зробити все можливе, аби повернути на Сумщину «відібраних» у регіону платників податків. Але в практичну площину це гасло поки що не втілюється.


На офіційному порталі Державної фіскальної служби в Сумській області відповідне роз’яснення з’явилося аж 31 грудня. В повідомленні зазначалось, що особливості взяття на облік великих платників податків передбачені статтею 64 Податкового кодексу України. Від зміни місця реєстрації, мовляв, підприємствам стане тільки краще, бо ДФС здійснила реформування системи обслуговування потужних платників. Передбачається якісно новий рівень обслуговування їхнього бізнесу, зокрема, будуть скасовані деякі перевірки. «У засобах масової інформації з’явились публікації про значні втрати місцевих бюджетів через такі переведення, що є перебільшенням», — підсумовується у роз’яснювальній текстівці.


А втім у Сумах переконані: від перереєстрації 15 платників у інших регіонах обласний бюджет втратить не менше 25 мільйонів гривень. Бо кожне підприємство сплачує податок з прибутку, 90 відсотків якого йде до державного бюджету, а 10 — залишається у місцевому.


— Підприємствам переводитись до інших регіонів незручно, але від них нічого не залежить, бо така вимога законодавства, — каже директор Департаменту фінансів Сумської облдержадміністрації Олена Батраченко. — Бухгалтерська звітність зараз хоч і подається в електронному вигляді, але люди звикли вирішувати проблемні питання все-таки під час особистого спілкування. Одна справа, коли це можна зробити в Сумах, і зовсім інша, коли треба їхати до Києва чи Харкова.


— Коли ви дізнались про те, що найбільші підприємства Сумщини переводять на реєстрацію до інших регіонів, — цікавлюся в О. Батраченко.


— Уперше я почула про це на сесії облради 25 грудня, коли ухва-лювали бюджет. До проекту кошторису ми закладали показники з урахуванням надходжень, у тому числі, і від тих підприємств, які у нас забирають. Ніхто не поінформував, що цього джерела доходів у області фактично вже немає.

 

З акцизом проблеми менші, але теж є

 

Серед великих платників податків, яких переводять до інших регіонів, значиться і ТОВ «Горобина». Це Сумський лікеро-горілчаний завод, найбільший платник акцизного збору в області. Акцизний податок повністю зараховується до державного бюджету, і в даному випадку про прямі фінансові втрати для області не йдеться. Але непрямі обов’язково будуть, хоч їх масштаби досі незрозумілі.


Головний бухгалтер ТОВ «Горобина» Наталія Шпилько говорить, що у 2015 році підприємство заплатило майже 40 мільйонів гривень різних податків. Найбільше — акцизного збору.


— Навіть не знаю, як ми тепер будемо викручуватись, — непокоїться вона. — Практично щодня треба купувати акцизні марки, які наклеюються на кожну пляшку алкогольних напоїв. Ми перераховували кошти до Державної фіскальної служби в Сумах, і там до 10-ї ранку одержували довідку з мокрою печаткою із зазначенням проплаченої суми. На неї нам і видавали акцизні марки. Як робити це через Харків, куди переводять «Горобину»? Ще 24 грудня ми написали листа до ДФС України, спрямували копію до Харкова, де просили роз’яснити новий механізм. Неофіційно у Харкові нам запропонували обмінюватись документами через водіїв маршруток або провідників пасажирських поїздів. Але ж це абсурд! Ми не можемо довірити серйозні фінансові документи на мільйони гривень випадковим людям та обставинам. Бо раптом що, хто нестиме відповідальність? Ми змушені зупинити виробництво, бо без довідок з мокрими печатками нам акцизних марок не видають, відтак випускати алкогольну продукцію не маємо права.

 

Зате додалося додаткове навантаження

 

Через кілька днів після прийняття обласного бюджету на Сумщині стало відомо також про те, що у 2016 році професійно-технічна освіта повністю фінансуватиметься з місцевих джерел. — Раніше на ці потреби області виділялася субвенція з державного бюджету, ми заклали таку допомогу до кошторису й цього разу, — говорить О. Батраченко. — Аж тут раптом виявляється, що її не буде. А це чималі кошти — 65 мільйонів гривень. Де їх брати, навіть не уявляю.


Неочікувана проблема утримання закладів професійно-технічної освіти постала не лише перед обласною владою. За словами заступника міського голови Сум Віктора Волонтирця, у бюджеті обласного центру також треба передбачити на галузь 70 мільйонів гривень, а всі можливі надходження були розподілені ще 24 грудня, коли приймали міський бюджет. Про необхідність фінансування профтехосвіти тоді ще навіть не підозрювали.


— Звичайно, ми можемо не прийняти сумські професійно-технічні ліцеї на фінансування з міського бюджету і формально будемо праві, — говорить В. Волонтирець. — Але тоді, хто це робитиме замість нас? Скоро виникнуть борги по зарплаті, за використані енергоносії, і це стане головним болем для міської влади. Є й інші несподівані проблеми, які також невідомо, як будемо вирішувати. Наприклад, пільгові пасажироперевезення у громадському транспорті. Раніше місто одержувало для цього субвенції із Києва, але тепер вони у державному бюджеті не закладені.


На 14 січня скликається наступна сесія Сумської обласної ради. І одне з головних питань, яке на ній розглядатимуть, — обласний бюджет на 2016 рік.

Сумська область.