У Тернополі на масиві Східний відкрито амбулаторію загальної практики сімейної медицини № 8. Вона найбільша в обласному центрі. Десять сімейних лікарів обслуговують понад 20 тисяч населення. Просторі кабінети, сучасне обладнання, можна зробити ін’єкції, кардіограму, здати аналізи, визначити вміст цукру. Діє електронна черга, працює соціальна аптека. На облаштування амбулаторії з міського бюджету було виділено понад 900 тисяч гривень. Пацієнти, з якими довелося поспілкуватися, задоволені, що послуги наблизились до них, до амбулаторії тепер можна дістатися пішки. 84-річному Івану Жилці часто доводиться звертатися до медиків. Цього разу він прийшов, щоб йому виписали безплатний рецепт. Придбати ліки старенький може тут же, в амбулаторії.

За словами начальника міського управління охорони здоров’я і медичного забезпечення Ростислава Левчука, відкриття чергової амбулаторії сімейної медицини передбачено програмою «Здоров’я тернополян». Цього року у міському бюджеті виділено мільйон гривень на облаштування такої амбулаторії у віддаленому мікрорайоні, який у народі називають Аляскою. Передбачається також поліпшення кардіологічних послуг, створення перинатального центру на базі лікарні № 2.
Днями запрацювала й система електронного документообігу. Точніше, у тестовому режимі її випробовували й раніше, тепер, врахувавши всі зауваження, запустили повністю. Це дасть змогу зменшити черги, впорядкувати роботу медиків, поліпшити якість послуг. Створено електронну базу пацієнтів, електронну реєстратуру, тепер можна заздалегідь забронювати час відвідання лікаря.
Ростислав Левчук вважає, що міська влада робить усе можливе для оптимізації системи охорони здоров’я, адже виділених державою коштів в цьому році не вистачить: не забезпеченими залишаються 2,5 місяця роботи. Торік з міського бюджету для функціонування закладів охорони здоров’я виділено майже 20 мільйонів гривень. А загалом, на його думку, потрібна децентралізація фінансування. Самих зусиль місцевої влади недостатньо. Без кардинальних змін, ініційованих угорі, не обійтися.

Тернопільська область.

 

 

 

На прийомі у лікаря Олександри Кицай (ліворуч) і медсестри Галини Горбачук один із перших пацієнтів нової амбулаторії Іван Жилка. 

Фото автора.