Президент Петро Порошенко провів щорічну зустріч з акредитованими в Україні послами іноземних держав. У зустрічі також взяли участь Голова Верховної Ради Володимир Гройсман та Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.
Під час зустрічі перші особи держави, зокрема глава парламенту, у довірливій атмосфері обговорили з послами іноземних держав актуальний стан та плани на наступний рік у контексті продовження реформ в Україні та протистояння спільним викликам. Проведені бесіди підтвердили міцну солідарність міжнародних партнерів з Україною.
Звертаючись до іноземних послів, глава держави підкреслив, що у 2015 році найбільше сил було спрямовано на впровадження реформ та боротьбу з російською агресією. «2015 рік був роком викликів і прагнень — більших, ніж ті, з якими ми зіткнулися в попередні роки. Російські громадяни під російськими прапорами продовжували вбивати українців на українській землі з російської зброї. Потворна історія російської агресії щодо України була написана у Волновасі, Краматорську, Маріуполі та багатьох інших прифронтових містах. Написана кров’ю. Це була історія жорстокості та зради. Однією рукою Росія підписувала мирні документи в Мінську, а іншою — топила в крові українське місто Дебальцеве», — сказав Президент та зазначив, що 2015 рік також став роком, який засвідчив, що воля України не буде зламана.
Окреслюючи зроблене на шляху реформування країни, П. Порошенко згадав про створення абсолютно нових антикорупційних органів, важливі кроки з дерегуляції та покращення бізнес-клімату, ухвалення важливих для енергетичної незалежності законів, запровадження електронної системи державних закупівель, створення нової поліції та початок конституційної реформи.
На думку Президента, не менші виклики очікують Україну та світ у 2016 році, адже військова агресія Росії проти України, конфлікт у Сирії, триваюча міграційна криза в Європі та загроза тероризму нікуди не поділися. «Наша головна мета у 2016 році — повернути мир в Україні та встановити правосуддя в міжнародного порядку», — сказав глава держави та запевнив, що Україна продовжуватиме виконання Мінських угод, незважаючи на те, що Росія продовжує порушувати свої зобов’язання. Зазначивши, що Україна не бачить альтернативи політичному врегулюванню ситуації, Президент водночас закликав світ до глобального тиску на Росію — аж до того часу, поки Москва не сховає остаточно сокиру і не почне поважати суверенітет своїх сусідів. А оскільки для зупинки Росії одними санкціями знадобиться занадто багато часу, то глава держави закликав доповнити їх широкою та ефективною міжнародною присутністю на Донбасі, що допоможе реалізувати мирний Мінський план.
Глава держави також наголосив на неприпустимості відкладання Кримського питання та на важливості запуску міжнародного механізму для деокупації півострова, що буде першим кроком до відродження Гельсінського духу співробітництва в регіоні ОБСЄ.
За словами П. Порошенко, 2016 рік буде визначальним ще й тому, що Україна має новий міжнародний статус — непостійного члена в Раді Безпеки ООН. «Це почесна, але й важка місія для країни, яка зіштовхується з агресією постійного члена Ради Безпеки ООН», — сказав він та подякував іноземним дипломатам за підтримку їхніх країн під час обрання України непостійним членом Ради Безпеки ООН.
Наголосивши на важливості 2016 року в контексті відносин з Європейським Союзом, глава держави нагадав, що 1 січня набула чинності Угода про зону вільної торгівля з ЄС та зауважив, що заключне слово, щоб вона почала діяти у повному обсязі, належить Нідерландам. «Вони не тільки проведуть консультативний референдум 6 квітня, а й головуватимуть в Раді ЄС в першій половині 2016 року», — сказав П. Порошенко та підкреслив, що референдум у Нідерландах стосуватиметься як угоди з Україною, так і майбутнього Євросоюзу та його цінностей. Україна також очікує підтримки країн ЄС у питанні запровадження безвізового режиму для українців.
Президент наголосив, що Україна бачить своє майбутнє в об’єднаній Європі, однак приділяє велику увагу двосторонній співпраці з іншими країнами, серед яких такі справжні друзі, як США, Німеччина, яка головує в ОБСЄ, Франція, яка є учасником Нормандського формату, Литва та Швеція, а також наш стратегічний партнер Польща.
Петро Порошенко запросив іноземних представників та керівництво їхніх країн взяти участь у 2016 році у заходах до 75-х роковин трагедії Бабиного Яру та 30-ї річниці катастрофи на Чорнобильській АЕС.
«Рік тому багато хто сумнівався в шансах України на виживання. Тим не менш, реальність доводить протилежне: Україна стоїть. Багато ще треба зробити, щоб Україна стала кращою нацією. Ми не будемо міняти цей шлях. Нам не буде дозволено. Занадто багато добрих чоловіків і жінок пожертвували своїми життями, щоб це відбулося. Занадто багато пристрасті, бажання і крові закладено в проекті під назвою «Європейська Україна», — сказав, завершуючи свій виступ, Президент та закликав світ до солідарності та мудрості.

Дослівно

Президент Петро Порошенко:

«Наша формула мирного врегулювання проста: виведення російських військ з території України, проведення місцевих виборів на Донбасі відповідно до законодавства України та стандартів ОБСЄ і відновлення повного контролю над українським кордоном з Росією».

 

 

Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман взяв участь у традиційній новорічній зустрічі з керівниками дипломатичних представництв іноземних держав та міжнародних організацій, акредитованих в Україні, на запрошення Президента України Петра Порошенка.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.