Учора в Мінську відбулася перша цього року зустріч у рамках Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі. На переговорах у форматі Україна—ОБСЄ—Росія останню тепер представляє Борис Гризлов — постійний член Ради безпеки РФ, екс-голова Держдуми Росії.


Основною темою вчорашнього обговорення за столом переговорів у білоруській столиці було політичне врегулювання конфлікту. Про це повідомив Інтерфакс із посиланням на своє джерело.


Так чи інакше, РФ у мінському форматі шукатиме вигідні їй компроміси, щоб позбутися вбивчих для неї санкцій, не випустити з-під контролю Україну й при цьому зберегти обличчя в очах міжнародних партнерів. Втім, усі раніше пропоновані ними Путіну «косметологічні процедури» він проігнорував.


Тепер же любителю ботоксу може бути боляче й неприємно. Його сподівання переключити увагу дядечка Сема на партнерську участь РФ в урегулюванні сірійської проблеми не справдилися.


Білий дім має намір продовжувати тиск на РФ, доки вона не припинить військову агресію на Донбасі. Про це заявив посол США в Україні Джеффрі Пайєтт в інтерв’ю «Українським новинам». Мовляв, нормалізація відносин, як і зняття санкцій, залежать від повного виконання Мінських угод. А це значить, що Росія повинна вивести свої війська й зброю з території України, після чого Київ отримає змогу відновити контроль над міжнародним кордоном... Однак при цьому Пайєтт акцентував увагу на тому, що нам також потрібно виконувати свою частину зобов’язань у рамках Мінська-2: внести конституційні поправки в частині децентралізації й прийняти закон, який дасть можливість провести вибори на окупованих територіях.


Представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи народний депутат України Ірина Геращенко заявила, що позиція офіційного Києва в переговорному процесі залишається незмінною. Зокрема, вибори на Донбасі можливі лише після виведення звідти російських збройних формувань за українськими законами під моніторингом ОБСЄ. Також наші представники наполягають на поновленні роботи українських судів на окупованій території. Парламентарій зазначила: питання про амністію (прийняття відповідного закону), яким спекулюють бойовики, є прерогативою Верховної Ради. А «Мінськ — це лише майданчик для дискусії».


Українська сторона наполягає на повному припиненні вогню й звільненні всіх заручників. А для цього необхідно, щоб місія ОБСЄ одержала доступ на всі території, аби моніторити ситуацію не тільки в тилу.