«Незважаючи на скорочення своєї економіки, Росія продовжує витрачати ресурси на Україну і Сирію — країни, які на їхніх очах сходять з орбіти російського впливу», — заявив під час щорічного традиційного звернення до Конгресу «Про стан країни» президент США Барак Обама. «Коли ми допомагаємо Україні захистити демократію чи допомагаємо Колумбії припинити війну, що тривала десятиліттями, це зміцнює міжнародний порядок, від якого ми залежимо».


У доповіді наголошується, що американська зовнішня допомога, зокрема Україні, є «частиною національної безпеки, а не благодійністю».


Як уже повідомляв «Голос України», Конгрес США затвердив проект оборонного бюджету з 300 мільйонами доларів на допомогу Україні, а президент США підписав це рішення.


Нинішнє традиційне звернення до Конгресу є останнім для Барака Обами, оскільки восени на країну чекають президентські вибори. Ситуацію в країні він оцінив з оптимізмом і назвав
 «...пріоритетом номер один — захист американського народу і виявлення терористичних мереж. «Аль-Каїда» і тепер «Ісламська держава» становлять пряму загрозу для нашого народу, тому що в сучасному світі навіть жменька терористів, для яких нічого не важить людське життя, у тому числі їхнє власне, можуть заподіяти великої шкоди», йдеться у промові.


Пан Обама зазначив, що Конгрес повинен схвалити використання американських збройних сил за кордоном. На його думку, без цього остаточна перемога над бойовиками неможлива. Також він закликав депутатів скасувати півстолітнє ембарго на торгівлю з Кубою, а американських науковців — бути першим в боротьбі з раком. Окремо Президент США зупинився на здобутках США в боротьбі з глобальним потеплінням.


Про Україну цього тижня говорили і під час традиційної новорічної зустрічі Папи Римського Франциска з главами диппредставництв іноземних держав та міжнародних організацій, акредитованих при Святому Престолі. Як повідомила прес-служба МЗС, під час промови Понтифік окремо згадав про ситуацію в Україні: «Особливо нехай цей Святий Рік Милосердя стане сприятливим часом для того, щоб остаточно покласти край конфліктові на сході Україні. Надзвичайно важливою є різноманітна підтримка, яку міжнародна спільнота, окремі держави та гуманітарні організації можуть запропонувати країні для того, щоб подолати актуальну кризу». Після виступу відбулася коротка зустріч Папи з Надзвичайним і Повноважним Послом України при Святому Престолі Тетяною Іжевською. Папа Франциск запевнив посла, що «ніколи не залишить Україну».