Терористичний акт в історико-туристичному центрі Стамбула забрав життя 11 людей, серед яких дев’ять громадян Німеччини й один — Перу. Також серйозні поранення дістали туристи із ФРН, Норвегії, Перу та Південної Кореї. На екстреному засіданні уряду Туреччини, що його було проведено після теракту, прем’єр-міністр Ахмет Давутоглу повідомив, що «... на місці вибуху знайдено фрагменти тіла самогубця. Ми встановили, що він був членом терористичної організації «Ісламська держава». Також відомо, що терорист — сирієць, 1988 року народження. На думку Давутоглу, ІД намагається залякати закордонних туристів, які прагнуть побувати в місті на березі Босфору
Уряд наклав заборону для всіх ЗМІ на поширення будь-якої інформації, пов’язаної з терактом. Тому репортажі з площі Султанахмет було перервано всіма телеканалами.
Того самого дня спецчастини по боротьбі з тероризмом провели масовану операцію із затримання осіб, підозрюваних у зв’язках з терористичними організаціями, в Анкарі й ще п’яти містах країни. Було затримано понад 60 осіб, серед яких 16 сирійців. Після допитів вони будуть вислані із країни.
Чимало аналітиків сумніваються в тому, що терорист-самогубець був членом «Ісламської держави». Вони вважають, що завдати удару по іноземних туристах вирішили бойовики Курдської робочої партії. Мовляв, владі в нинішній обстановці вигідніше звалити вину на сирійців, щоб не спричинити нової хвилі ворожнечі й не показати своєї безпорадності перед бойовиками.
Лідер опозиційної Народно-републіканської партії Туреччини Кемал Киличдароглу піддав критиці уряд країни за бездіяльність. «Бомба була підірвана в центрі туризму, в районі Султанахмет, а що ви робите? Заборонили розповсюдження інформації про це. Люди не знають, чи небезпечний цей район дотепер, чи немає в смертника дублера... Ні, цей уряд не може керувати країною», — заявив опозиційний політик у парламенті.
Учора стало відомо, що поліція також затримала трьох громадян Росії. Їх підозрюють у зв’язках з ІД і причетності до організації терактів.

 

 

 

На знімку: Стамбул. Поліція оточила площу в історичному районі Султанахмет, де пролунав вибух.

Фото Xіnhua/Укрінформ.