З початком 2016-го Японія водинадцяте заступила на дворічну «трудову вахту» як непостійний член Ради Безпеки ООН. Токіо обстоює ідею реформування Ради Безпеки ООН і в перспективі хоче ввійти туди постійним членом Радбезу. Під час своєї каденції японці мають намір зосередити увагу на проблемах глобального партнерства, боротьбі за повну відмову від ядерної зброї у світі, за те, щоб ядерні держави скорочували свої арсенали. Повідомлення про випробування Північною Кореєю водневої бомби вносить значні корективи в цю тематику. Недаремно саме Японія виступила одним з організаторів проведення термінового засідання Ради Безпеки ООН.

 

Можна з усією впевненістю сказати, що Японія підтримуватиме ще одного непостійного члена РБ ООН — Україну — в обстоюванні нашою державою своєї незалежності та територіальної цілісності, як вона робила це впродовж останніх найскладніших для України років.


Цього ж року до Японії переходить головування і у «Великій сімці». Засідання міністрів країн G7 почнуться уже в квітні і відбуватимуться в різних містах Японії. Уже 10—11 квітня у Хіросімі зустрінуться міністри закордонних справ, далі у префектурі Нагано радитимуться міністри транспорту, у Тоямі — міністри довкілля, міністри зв’язку, комунікацій та інформації — на острові Сікоку, науки й технології — в Цукубі, що під Токіо, де знаходиться офіс Японського аерокосмічного агентства тощо. Навіть за назвами міністерств очевидно, який широкий спектр проблем мають намір обговорити лідери провідних економік світу. В Токіо оголошено, що ближче до весни Шіндзо Абе об’їде з робочими візитами країни G7, щоб під час саміту не пропустити жодне важливе питання.


Саміт відбудеться 26—27 травня у національному заповіднику Ісе-Шіма. Це місце історично і ментально надзвичайно важливе для японців: тут розташований храм Ісе-джінґу — святилище богині Сонця Аматерасу, від якої веде свій рід перший легендарний імператор Джімму, а відтак і всі імператори Японії. Тут зберігається одна з головних реліквій імператорської влади — священне дзеркало. Храму, за різними підрахунками, до 2000 років, хоча водночас унікальною особливістю є те, що його перебудовують кожних двадцять років, і востаннє це робили влітку 2013 року.


Якщо «глобалізувати» тематику саміту, то це стан світової економіки й міжнародної торгівлі, питання безпеки, енергетика та зміна клімату. Також планують обговорити розвиток інфраструктури, питання охорони здоров’я, становище жінки в суспільстві. І серед головних тем — питання безпеки, війни і миру, неприпустимість зміни статус-кво у світі силовими та військовими методами. А отже, — це ситуація в Україні, зростання напруженості в Азійському регіоні, зокрема в Південно-Китайському та Східно-Китайському морях, війна на Близькому Сході, яка через втручання в конфлікт Росії набула ще більш загрозливих масштабів. А тепер ще й ядерні амбіції КНДР.


Як заявив прем’єр-міністр Шіндзо Абе, Японія «наполягатиме на єдності для розв’язання світових проблем на основі спільних цінностей: свободи, демократії, прав людини, права закону».


Помітна активність Японії і в розв’язанні проблем двостороннього характеру. Саміт лідерів Китаю, Японії та Південної Кореї в Сеулі поклав початок діалогу в найбільш «напружених» темах: таких, як проблема «жінок для втіхи» у відносинах з Південною Кореєю чи територіальні суперечки з Китаєм. У першій — на міждержавному рівні вже поставлено крапку.


Про глобальний прорив мріють японські лідери і в питанні «північних територій». На днях Шіндзо Абе знову висловився за проведення «саміту з Володимиром Путіним» для обговорення умов підписання мирного договору між Японією та Росією. Як відомо, неодмінною умовою з боку Японії є повернення островів Ітуруп, Кунашир, Шикотан та архіпелагу Хабомаї. Це те, про що навіть чути не хоче Росія, яка розгорнула будівництво на цих островах військових містечок. Важко зрозуміти, на яку результативність можна сподіватися під час такого «саміту». Хіба виходити з того, що треба спробувати скористатися шансом...

Токіо.