В Україні розпочалась соціально-освітня кампанія «Серце, що тебе любить. Мозок, який тебе пам’ятає», мета якої — запобігання інфарктам та інсультам. 

 

У рамках проекту, ініційованого Представництвом міжнародної компанії Польфарма в Україні, запрацював інформаційний сайт acard.іn.ua, який складається із двох розділів «Серце, що тебе любить» та «Мозок, який тебе пам’ятає» і надає користувачам вичерпну інформацію про інфаркт та інсульт відповідно, а також рекомендації щодо їх запобігання. Крім того, було знято два емоційні відеоролики — дві життєві історії, які дають змогу українцям побачити проблему інфаркту та інсульту під іншим кутом, і як змінюється життя не тільки пацієнта, а й його оточення.


За даними МОЗ України, серцево-судинні захворювання посідають у нашій країні перше місце серед хвороб і зумовлюють майже дві третини всіх випадків. Цей показник залишається одним із найвищих в Європі. Щороку спеціалісти реєструють майже 50 000 українців, які перенесли інфаркт міокарда, з них лише 42 відсотки вчасно отримують ефективну медичну допомогу. Випадків мозкових інсультів ще більше — 111 000. Унаслідок цієї хвороби помирають до 50 000 громадян і ще 20 000 стають інвалідами. Проте у Всесвітній організації охорони здоров’я зазначають, що 80 відсоткам передчасних інфарктів та інсультів можна запобігти.


— Щодня захворювання серцево-судинної системи, серед яких найпоширеніші інсульт та інфаркт, забирають життя майже тисячі українців, — зазначає Олег Іркін, доктор медичних наук, старший науковий співробітник відділу реанімації та інтенсивної терапії Національного наукового центру «Інститут кардіології імені М. Д. Стражеска» Національної академії медичних наук України. — Варто наголосити, що доволі часто життя людини залежить не тільки від лікаря, а й від неї самої. У моїй практиці непоодинокі випадки, коли пацієнт, відчувши тимчасове полегшення, перестає виконувати рекомендації лікаря, приймати профілактичні препарати і через деякий час знову потрапляє до клініки. Однак цього разу його вже привозить «швидка допомога». Як вважає фахівець, українці мало обізнані про інфаркт та інсульт, які залишають свій відбиток на звичному стилі життя як пацієнта, так і його сім’ї, рідних і близьких. Насправді, каже він, запобігти хворобі цілком реально. Необхідно дотримуватися належної культури харчування, активного способу життя, виключити шкідливі звички, контролювати рівень артеріального тиску, вміст цукру і холестерину в крові, а також здійснювати медикаментозну профілактику, призначену лікарем. Однак люди надають перевагу тому, щоб самим ставити собі діагноз, консультуватися з друзями чи сусідами, призначати препарати для лікування, а візит до спеціаліста відкладають на потім, що докорінно відрізняється від правильного підходу до профілактики і терапії в західних країнах. Не дивно, наголошує Олег Іркін, що, за останніми даними, 13,4 відсотка пацієнтів з інфарктом у нашій країні помирають. Це майже вдвічі більше, ніж в Європі та США, де цей показник уже наближається до 7—9 відсотків. За словами науковця, вкрай важливо проводити освітню роботу і порушувати актуальне для суспільства питання профілактики захворювань.

Завдяки розпочатій ініціативі населення зможе дізнатися про загрози, які несуть інфаркт та інсульт, а також про симптоми і тривожні сигнали, коли слід звертатися по кваліфіковану допомогу. А це означає, що лікар зможе раніше побачити пацієнта, запобігти ускладненням і збільшити шанси на порятунок його життя.

Вл. інф.