На першому цьогоріч засіданні Тристоронньої контактної групи в Мінську, яке відбулося 13 січня, вкотре домовилися про новий режим тиші (ініціатива представника РФ) і обмін заручниками (пропозиція української сторони). Нагадаємо, на останній у 2015 році зустрічі учасники переговорного процесу з врегулювання ситуації на Донбасі прийняли рішення про припинення вогню по обидва боки на Новорічно-різдвяні свята, яке не дало результату.

Однак протягом усього цього часу бойовики щодня порушували ці домовленості. Показово, що з цією «новою» ініціативою тепер дебютував новопризначений представник РФ у контактній групі Борис Гризлов. Водночас у зоні АТО відбувається ескалація воєнного конфлікту — лише за добу (дані на 14.12) ворог обстріляв українські позиції 70 разів. Ситуація досить традиційна для гібридних дій Кремля...

Уповноважений Президента з мирного врегулювання конфлікту на Донбасі, народний депутат України Ірина Геращенко визначила ключові моменти зустрічі в Мінську: «Перше — режим припинення вогню має дотримуватися беззаперечно! ОБСЄ надало повний фактаж щоденних порушень режиму тиші на свята».

Як зазначила Геращенко, усі учасники контактної групи були одностайні в питанні звільнення полонених. Крім того, було порушено питання про ув’язнених, які залишаються у тюрмах на окупованому Донбасі.
Своєю чергою ОБСЄ розраховує на звільнення 50 полонених, яке було погоджено під час засідання в Мінську, до 20 січня. Про це на брифінгу після зустрічі повідомив спеціальний представник голови ОБСЄ Мартін Сайдік.
Наступне засідання Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на сході України відбудеться в Мінську 20 січня. Мартін Сайдік також заявив, що українська сторона розгляне можливість відкриття пунктів пропуску для транспорту з окупованого бойовиками Луганська. За його словами, гуманітарна підгрупа обговорила можливе поліпшення умов для цивільного населення в пунктах пропуску на лінії зіткнення через зимові холоди. А робоча група з політичних питань продовжила розгляд можливості амністії й проведення виборів на окупованих територіях. Очевидно, що політичний аспект урегулювання ситуації на сході нашої країни є першочерговим для переговорників у форматі Україна—ОБСЄ—Росія. От тільки трактування політичних пунктів і послідовність їх виконання у кожної сторони свої. Путін уже почав активно лобіювати свою концепцію на найвищому рівні. У телефонній розмові з президентом США Бараком Обамою він заявив про необхідність узгодження Конституції України з проросійськими бойовиками, які захопили частину Донецької та Луганської областей.

Москва продовжує політику відсторонення від розв’язаної нею гібридної війни і штовхає Київ на прямий діалог зі своїми підшефними маріонетками, прагнучи їх подальшої легалізації в правовому полі України. Для реалізації цього «миротворчого» плану Путін намагається перехилити на свій бік європейських і західних партнерів, щоб у результаті виторгувати зняття згубних для Росії санкцій. Гра почалася. Ставки надто високі. І в ній багато чого залежить від арбітрів...