У ніч із 13 на 14 січня не стало Леоніда Жаботинського, легендарного українського важкоатлета, найдужчої людини планети у 1960—1970-х роках, повідомляє сайт Федерації важкої атлетики України. Леонід Іванович не дожив до 78-го дня народження чотирнадцять днів.


Леонід Жаботинський — дворазовий олімпійський чемпіон з важкої атлетики в суперважкій категорії (1964, 1968), чотириразовий чемпіон світу (1964—1966, 1968), дев’ятнадцятиразовий рекордсмен світу.


Жаботинський народився в селі Успенка Краснопільського району Сумської області в 1938-му, через три роки родина переїхала до Харкова, де він став спортсменом. Пізніше Жаботинський оселився в Запоріжжя, де після закінчення кар’єри працював тренером. За його ініціативи там відкрили СДЮШОР, яка тепер носить його ім’я, і понині там проводять турніри на призи Жаботинського.


Наприкінці 1970-х років Леонід Іванович переїхав до Москви, але постійно підтримував зв’язок з батьківщиною. Зокрема, у Запоріжжі живуть сини Жаботинського Руслан і Вілен.

 


На знімку: знаменитий Арнольд Шварценеггер (ліворуч) називав легендарного українця кумиром своєї молодості й регулярно запрошував Леоніда Івановича на свій турнір Arnold.


Фото enews.su